Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Медији да поштују достојанство жртава и не објављују узнемирујуће садржаје
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

19. 05. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Медији да поштују достојанство жртава и не објављују узнемирујуће садржаје

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због објављивања у таблоидима узнемирујућих фотографија тела за које се наводи да је вероватно хрватски држављанин Матеј Периш и позива медије да поштују Кодекс новинара Србије.

УНС подсећа да је Кодексом прописано да су новинари дужни да поштују приватност, достојанство и интегритет људи о којима пишу, а да је супротно Кодексу да се на сензационалистички начин извештава о несрећама и кривичним делима. 

УНС не спори да је у јавном интересу објављивање информација о проналажењу нестале особе, али истиче да нема оправдања за објављивање непримерених садржаја који не поштују достојанство жртве, узнемирујуће делују на породицу и јавност и могу имати штетан утицај, поготово на децу.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

20.05.

2022.

anonymous [нерегистровани] у 20:00

LICENCA

Sve dok svako, ko to poželi, može za sebe da kaže da je novinar od tog posla leba nema, a samim tim ni poštovanja Kodeksa.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси