Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Суд дужан да обезбеди услове за извештавање новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

18. 05. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Суд дужан да обезбеди услове за извештавање новинара

УНС протестује због онемогућавања новинаркама Радија 021 и Зелене патроле Драгани Прица Ковачевић и Ружи Хелаћ да прате суђење активисткињи покрета „Одбранимо шуме Фрушке горе” Драгани Арсић коју је сувласница фирме Галенс Сања Петрић тужила за кривично дело нарушавање пословног угледа и кредитне способности.

Драгана Прица Ковачевић, новинарка Радија 021 каже за УНС да судија није допустио да новинари присуствују суђењу иако оно није било затворено за јавност. Овакву одлуку судија је образложио тврдњом да нема довољно места у судници.

„Две колегинице из Зелене патроле и ја смо покушале да уђемо у судницу. Испред нас су ушле три особе, а онда је судија рекла да нема довољно места у судници и да не можемо да пратимо суђење. Представиле смо се, рекле из којих редакција долазимо и да суђење није затворено за јавност. Међутим, нису нас пустили да уђемо“, каже Драгана Прица.

Ружа Хелаћ, уредница Зелене патроле и чланица УНС-а каже да су све три новинарке остале да чекају крај суђења да би узеле изјаве.

„Седеле смо на клупи када нам је пришло обезбеђење и рекло да морамо да пођемо са њима да се легитимишемо“, каже Хелаћ за УНС.

Новинарке су обезбеђењу дале личне карте које су им очитане и враћене.

Од присутних на суђењу сазнале су да је правни заступник сувласнице фирме Галенс, адвокат Немања Алексић рекао да је неко фотографисао његову странку испред суднице, што је забрањено. Претпоствљају да је то био разлог зашто су легитимисане.

Судија је потом донела одлуку да одложи рочиште.

Новинарка Радија 021 Драгана Прица каже да је тражила и писано образложење од суда због чега им није било дозвољено да присуствују рочишту и због чега су новинари легитимисани, а једини одговор који је добила је да сала за суђење није била довољно велика.

Сувласница фирме Галенс Сања Петрић поднела је пет тужби против Драгане Арсић, активисткиње Покрета "Одбранимо шуме Фрушке горе", самог покрета и удружења грађана "Фрушкаћ".

УНС подсећа да нико нема право да спречава новинара у обављању посла и да је и суд дужан да поштује закон и омогући присуство новинара и јавности на суђењу, посебно у споровима за које постоји нарочит интерес јавности.   

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси