Насловна  |  Саопштења  |  Гаранцијски фонд

23. 02. 2005.

Гаранцијски фонд

Удружење новинара Србије и Синдикат новинара Србије предлажу ресорним министарствима и Влади Србије да што пре формирају гаранцијски фонд, који би био користан за обезбеђење кредита код приватизације медија, у случајевима да запослени новинари и медијски радници желе да постану власници медија у којима раде.

Искуства земаља у транзицији и пракса приватизације у Србији, где је значајно учешће прљавог капитала у власничкој трансформацији и посебно тежак положај медија, указују на неопходност помоћи запосленима у медијима, како би се изборили за своју професионалну и егзистенцијалну сигурност.

Будући да је са иницијативом ових новинарских асоцијација сагласан и министар за културу Драган Којадиновић, очекујемо да се што пре обезбеди одговарајући гаранцијски фонд. УНС и СНС ће учинити све да анимирају банке којима би ова врста пласмана, с обзиром да би иза њих стала и држава, била прихватљива.

Малобројна домаћа искуства управо потврђују да би за запослене у медијима, не само са становишта материјалне помоћи, ово било најбоље решење и прави начин да се помире супротности између власничке структуре и уредничке концепције.

УНС и СНС зато позивају колеге да у законскпом року, који ће бити продужен за приватизацију штампаних медија, размотре ову иницијативу, схвате њен значај и активно се укључе, у чему ће им Удружење и Синдикат дати неопходну подршку.