Насловна  |  Новинари на суду  |  Новинари на суду - статистика  |  За две и по године 767 тужби због повреде ауторских права
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинари на суду - статистика

21. 11. 2016.

Аутор: И. Н. Извор: УНС

За две и по године 767 тужби због повреде ауторских права

„Од почетка 2014. године до 31. јула ове године суд је примио 767 тужби због повреде ауторских права од којих је до 31. јула решена половина“, речено је Удружењу новинара Србије (УНС) у Вишем суду у Београду. Већину ових предмета чине повреде ауторских и сродних права у медијима. Како је наведено у одговору УНС-у, због повреде Закона о ауторским и сродним правима суд је у 2014. години примио 296 тужби, у 2015. било је 307 тужби, док су 164 тужбе примљене у првих седам месеци ове године.

Најстарији предмет у области ауторских права који се у Вишем суду у Београду води као нерешен датира из 1981. године, а након њега предмет из 1997. године. 

„Виши суд је 2014. године решио 152 предмета, од којих је 85 решено доношењем пресуде, док је 67 предмета решено на други начин. У 2015. години суд је решио 316 предмета, тако што је у 175 предмета донета пресуда, док је 141 тужба окончана на други начин. За првих седам месеци ове године решено је 211 предмета, од чега је у 150 пресуђено, а на други начин решен је 61 предмет“, наводе у Вишем суду.

Незадовољне парничне странке на ове пресуде Вишег суда у Београду имају право жалбе Апелационом суду у Београду.

„Апелациони суд је у 2014. години укинуо 19 (24,36%), а преиначио 3 пресуде (3,85%). У 2015. години укинуто је 14 (16,67%), а преиначено је 2 (2,38%) пресуде, док је у првих седам месеци ове године укинуто 7 (8,54%), а преиначена је једна пресуда (1,22%)“, речено је УНС-у у Вишем суд у Београду.

Подсетимо, повреду ауторског или сродног права представља неовлашћено коришћење туђег ауторског или сродног дела, неплаћање накнаде прописане законом или уговором, као и неизвршавање других обавеза према носиоцу ауторског или сродног права, прописаних одредбама Закона о ауторским и сродним правима.

Текст је настао у оквиру пројекта "Новинари на суду - Водич кроз судску праксу за новинаре, фоторепортере, уреднике и власнике медија" који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси