Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Први основни суд у поновљеном поступку: „Политика“ Бугарског да врати на посао
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

30. 10. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Први основни суд у поновљеном поступку: „Политика“ Бугарског да врати на посао

Први основни суд у Београду пресудио је да је новинар „Политике“ Данило Бугарски незаконито отпуштен 2010. године и наложио да га „Политика новине и магазини“ (ПНМ) после девет година врати на посао.

Пресудом, у коју је УНС имао увид, поништено је решење, које су потписали генерална директорка Мире Глишић-Симић и њен заменик Макс-Себастијан Винтерфелд, према којем је „услед организационих промена“ у ПНМ-у „престала потреба за радом“ Бугарског. Незаконит је, наводи се у пресуди, и прекид уговора о раду.

Бугарски је један од 18 новинаре, које је руководство „Политике“ отпустило 2010. године. Образложење за отказ било је да је престала потреба за њиховим радом, да нису могли бити премештени на друго радно место, нити је постојала „могућност њихове преквалификације и доквалификације“.

Он је на једном од низа одржаних рочишта од 2012. године изјавио да је у „Политици“ у сталном радном односу од 1998. године, а да је пре тога, шест година, био спољни сарадник тог листа. Бугарски је 2010. године, када је добио отказ, радио у ТВ редакцији „Политике“.

У пресуди се наводи да је издавач „Политике“, ПНМ, поступао незаконито јер је, у складу са Законом о раду, пре отказивања уговора о раду морао да донесе Програм решавања вишка запослених, што није урадио.

У Закону о раду, стоји у пресуди прописано је да је послодавац који утврди да ће доћи до престанка потребе за радом најмање 20 запослених у року од 90 дана, дужан да донесе овај програм.  

ПНМ је током судског процеса тврдио да је технолошки вишак представљало 18 запослених. Међутим, суд је закључио да је ПНМ морао да уброји у укупан број технолошког вишка и 75 запослених којима је радни однос престао уз исплату стимулативне отпремнине.

„Свим запосленима је радни однос престао по истом основу – отказу о раду од стране послодавца, као технолошком вишку, те је небитно да ли је један део њих добровољно прихватио да буде проглашен за вишак запослених уз исплату стимулативне отпремнине, а други није“, наводи се у пресуди.

Иначе, ово је поновљено суђење пред Првим основним судом у случају Бугарски против ПНМ-а, јер је Апелациони суд 2018. године вратио случај на поновно одлучивање.

Осим Бугарског, Врховни касациони суд пресудио је 2017. године и да је новинарка „Политике“ Светлана Васовић Мекина 2010. године као „технолошки вишак“ незаконито отпуштена. Првостепени суд пресудио је и да је Драгана Торлаковића „Политика“ незаконито отпустила и да мора да га врати на посао.

Правоснажна је пресуда и да је дописник „Политике“ Александар Давинић из Лесковца 2010. године незаконито отпуштен и да мора да буде враћен на посао.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси