Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Апелациони суд: „Политика“ незаконито отпустила Давинића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

11. 10. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Апелациони суд: „Политика“ незаконито отпустила Давинића

Апелациони у суд у Београду потврдио је пресуду Првог основног суда из 2018. да је дописник „Политике“ Александар Давинић из Лесковца 2010. године незаконито отпуштен као „технолошки вишак“ и да после девет година мора да буде враћен на посао.

Правоснажном пресудом, у коју је УНС имао увид, поништено је незаконито решење генералнe директоре „Политике новине и магазини“ Мире Глишић-Симић и заменика генералне директорке Вернера Херића из 2010. године којим је због „организационих промена престала потреба за радом“ Давинића. Незаконит је, наводи се у пресуди, и прекид уговора о раду.

Давинић је један од 18 новинаре, које је руководство „Политике“ 2010. године отпустило као „технолошки вишак“ с образложењем да је престала потреба за њиховим радом, да нису могли бити премештени на друго радно место, нити је постојала „могућност њихове преквалификације и доквалификације“.

Првостепеном пресудом утврђено је да је Давинић у „Политици“ од 2002. био запослен на неодређено време, да је 2008. распоређен на место новинара у додатку „Србија“, те да је  2010. године отпуштен.

Апелациони суд пресудио је да је „Политика новине и магазини” (ПНМ), издавач „Политике“ поступала незаконито јер је, у складу са Законом о раду, пре отказивања уговора о раду морала да донесе Програм решавања вишка запослених, што је „пропустила да уради“.

У пресуди се наводи да Закон о раду прописује да је послодавац који утврди да ће доћи до престанка потребе за радом најмање 20 запослених у року од 90 дана, дужан да донесе овај програм.  

ПНМ је током судског процеса тврдио да је технолошки вишак представљало 18 запослених.

Међутим, суд је закључио да је ПНМ морао да уброји у укупан број технолошког вишка и 75 запослених којима је радни однос престао уз исплату стимулативне отпремнине “јер су и они представљали технолошки вишак”.

„Технолошки вишак су представљала 93 запослена и то 75 запослених који су проглашени за технолошки вишак уз исплату стимулативне отпремнине и 18 запослених који нису дали сагласност и којима је такође отказан уговор о раду уз исплату отпремнине, али не стимулативне отпремнине“, наводи се у пресуди апелације.

У пресуди Апелационог суда наводи се и да је правилан закључак да нису постојали услови да се Давинић прогласи технолошким вишком јер ПНМ приликом утврђивања вишка запослених, није применио никакве критеријуме приликом распоређивања запослених на радна места, чиме је имао „неједнаки третман запослених који су радили на истим пословима“.

Осим Давинића, Врховни касациони суд пресудио је 2017. године и да је новинарка „Политике“ Светлана Васовић Мекина 2010. године као „технолошки вишак“ незаконито отпуштена и да мора да буде враћена на посао, што се до данас није десило. Првостепени суд пресудио је и да је Драгана Торлаковића „Политика“ незаконито отпустила и да мора да га врати на посао.

У току је и спор по тужби Данила Бугарског против „Политике“ због незаконитог отпуштања 2010. године, као технолошког вишка.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

11.10.

2019.

radeta [нерегистровани] у 23:07

sramota

Skoro deset godina treba srpskim sudovima da reše radni spor koji zakon posmatra kao spor koji se vodi po hitnom postupku a sud kao spor iza koga ne prepoznaje da stoje ljudske sudbine. Ovo je sramota i Politike i srpskog sudstva.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси