Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Јовановић: Адвокатски тим Симоновића жели да дискредитује поступак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

20. 09. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Јовановић: Адвокатски тим Симоновића жели да дискредитује поступак

Новинар портала „Жиг инфо“ Милан Јовановић, после данашњег главног претреса у Другом основном суду у Београду против окривљених за паљење његове куће, рекао је да адвокатски тим бившег председника Општине Гроцка Драгољуба Симоновића, који је оптужен да је наложио паљење, нема шта да каже за одбрану, као и да желе да поступак дискредитују и одвуку пажњу суда у другом смеру.

„Баве се порталом ‘Жиг инфо’, шта радимо и пишемо, уместо Симоновићем. Битно је шта ради 'Жиг инфо', Жељко Маторчевић и Милан Јовановић, као и да ли су они стварно новинари. Њих не питам да ли су стварно адвокати. Имају права на све“, каже Јовановић.

Адвокатица Јовановића и његове супруге Јеле Дељанин Ана Матић Алимпијевић рекла је да је добро што се поступак покренуо са мртве тачке.

„Одбрана, осим што покушава да дискредитује оштећене, покушава да дискредитује и заменика јавног тужиоца, да се противправно понашао, да је изводио окривљене из притвора. Покушали су да сугеришу и да су Милан и Јела на овом поступку зарадили. То је заиста срамота“, каже Матић Алимпијевић.

Симоновић „апсолутно“ одбацује да је крив, остали оптужени делимично

Драгољуб Симоновић, који је оптужен да је подстрекивао паљење куће Милана Јовановића, изјаснио се да се „апсолутно не, у целости“ не осећа кривим по тачкама оптужнице, као и да не пристаје на накнаду штете Јовановићу.

Владимир Михаиловић, кога је према оптужници Симоновић подстрекивао да запали аутомобил Јовановића у ресторану „Мировица“, изјаснио се да „јесте починио кривично дело“, али не у тој мери, као што пише у оптужници.

Игор Новаковић, кога је Михаиловић, како је наведено у оптужници, подстрекивао тако што му је рекао да за њега има посао, а који је затим ангажовао Александра Маринковића рекавши му адресу Милана Јовановића на којој се налази аутомобил који треба да буде запаљен, рекао је да је у „одређеном делу“ крив.

Окривљени да је директни извршилац, јер је разбио прозор на гаражи куће Милана Јовановића, а затим убацио мотоловљев коктел Александар Маринковић признао је кривицу „делимично“.

Заменик јавног тужиоца Предраг Миловановић предложио је, између осталог, да суд саслуша окривљене због исказа који се не слажу, оштећене, сведоке, узме у обзир медицинске и извештаје вештака, као и комуникацију телефонима окривљених.

Одбрана: Испитати да ли је Јовановић новинар, а „Жиг инфо“ медиј

Један од бранилаца Драгољуба Симоновића Виктор Гостиљац рекао је да је у јавности створена представа да је Симоновић „полукриминалац“ и политичар који је запалио кућу новинара, а да је истина другачија.

Гостиљац је рекао да је истрага вођена тако што је ухапшено преко 100 особа, који су са намером питани да ли знају да је Симоновић починио ово кривично дело. Полиција је затим, како је рекао, међу својим колегама, пронашла осумњиченог.

Рекао је да је потребно да се утврди и да ли постоји доказ да је Милан Јовановић новинар, јер портал „Жиг инфо“ није регистрован као медији и затражио од суда да од Агенције за привредне регистре затражи доказ за то.

„Реч је о уцењивачком новинарству, неистинитим текстовима са дозом сензационализма“, рекао је Гостиљац о порталу „Жиг инфо“, а затим показао лист „Блиц“ за који је Јовановић рекао да Гроцка „треба да се очисти“ од породице Симоновић.

„Води се медијски линч, без икаквих моралних вредности“, рекао је Гостиљац.

Други бранилац Симоновића Ивица Вуковић рекао је да Симоновић није имао мотив да запали кућу Милана Јовановић и да од када се догађај десио једино он има штету.

Вуковић је рекао да Јовановић има „патолошку мржњу према Симоновићу“, јер је јутро након што је његова кућа запаљена оптужио Симоновића за паљење.

„’Жиг инфо’ је ракеташка организација. Послују по принципу - писаћемо измишљотине. То је њихов ниво истраживачког новинарства“, рекао је Вуковић и додао и да је од Симоновића тражен новац како на овом порталу не би било писано о њему.

Истакао је и да је певачица Бојана Шијачки Цветковић, која је признала да је довезла Маринковића до куће Јовановића, блиска пријатељица са „људима из ‘Жиг инфа’“, јер је Зоран Лалић (прим. нов. новинар портала) политички противник Симоновића.

Вуковић је рекао и да у ресторану „Мировица“ Симоновић није могао да подстрекује Михаиловића да запали аутомобил Јовановићу, јер је тада био породични ручак и нису о томе могли да разговарају.

Рекао је и да треба да се испита да ли је од новца који је прикупљен преко портала donacije.rs Јовановић плаћао вештаке и додао да од новчане помоћи коју је добио може да изгради две, три куће, као и да је имао већу корист, него штету.

Зора Добричанин Никодиновић, адвокатица Владимира Михајловића, рекла је да јој је „грозно што су поједини медији навикли да искривљују стварност“.

Бранилац Игора Новаковића Горан Пејић рекао је да се „овај предмет води кроз медије и да је од самог почетка обиловао неправилностима“, као и да су његовог клијента на незаконит начин извели из притвора и саслушали.

Матић Алимпијевић: Намера је била да се Јовановић и Дељанин лише живота

Адвокатица Милана Јовановића и Јеле Дељанин Ана Матић Алимпијевић рекла је да је намера окривљених била да лише живота Милана Јовановића и његову супругу Јелу Дељанин, као и да треба и због тога да се терете.

Додала је да се до сада окривљени нису извинили Јовановићу и Дељанин. 

„Остали су без свега, породичних фотографија и успомена. Били су приморани да живе као подстанари. Тај догађај имао је далекосежене последице за њих и њихово здравље. Живе са полицијском заштитом“, рекла је она.

Тражила је накнаду за Јовановића и Дељанин за имовинску штету у износу од десет милиона, а за претрпљени страх, бол и душевни мир по осам милиона динара.

Матић Алимпијевић је суду предложила и да се саслуша уредник „Жиг инфа“ Жељко Маторчевић, који је октобра 2018. године нападнут.

Истакла је да оптужени Симоновић не оставља Јовановића и „Жиг инфо“ на миру јер их, и након што је кућа запаљена, тужи због текстова који су објављени на овом порталу. Затражила је од суда да им се одреди забрана приласка Јовановићу и његовој супрузи.

Наставак главног претреса биће одржан 1. новембра у истом суду.

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси