Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Први основни суд: Ћирков незаконито отпуштен из „Политике“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

04. 09. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Први основни суд: Ћирков незаконито отпуштен из „Политике“

Први основни суд у Београду пресудио је да је фоторепортер „Политике“ Дарко Ћирков 2017. године незаконито отпуштен и наложио да га „Политика новине и магазини“ (ПНМ) врати на посао.

Суд је оценио да су разлози за његов премештај са места заменика уредника фотографије у деску „Политике“ на место фоторепортера у Самосталном одељењу продукције, у анексу уговора о раду који Ћирков није потписао због чега је добио отказ, били „паушални“.

„Паушално навођење разлога, потребе процеса и организације рада у понуди, није довољно јер може и по правилу представља прикривање злоупотребе вршења дискреционог права послодавца“, оцењује суд.

У пресуди, у коју је УНС имао увид, наводи се да у тужби стоји да је Ћирков 2017. године позван у кадровску службу ПНМ-а и да му је показан анекс уговора за премештај на место фоторепортера, без претходне најаве да ће се то десити, што „објективно представља његову професионалну деградацију“.

У тужби се наводи да је Ћирков био узнемирен и изненађен због премештаја, да је вратио анекс уговора и отишао код в.д. главног и одговорног уредника „Политике“ Жарка Ракића од којег је тражио објашњење. Ракић му је, како се даље у пресуди наводи, „лаконски“ одговорио да је његово радно место „замрзнуто“.

Одговор Ракића је додатно збунио и повредио Ћиркова, јер „никада до тада то није чуо“, па му је због лошег здравственог стања, изазваног стресом, лекар одредио боловање.

У пресуди стоји и да Ћирков није потписао анекс уговора о премештају, јер је знао да ПНМ има два директора и да Мира Глишић-Симић не може самостално да потписује.

ПНМ је, наводи се у пресуди, оспорио тужбу јер „премештај на друго радно место може да уследи због потребе процеса и организовања рада код послодавца“, као и да се та потреба јавља код увођења нових, односно укидању старих послова, код статусних или организационих промена…

Одговарајући на тужбу ПНМ је навео да је извршни директор Самосталног одељења продукције Зоран Костић 2017. године упутио допис директорки ПНМ-а Мири Глишић-Симић и Жарку Ракићу у којем стоји да његово одељење отежано ради јер су два фоторепортера 2015. године отишла у пензију, као и да је тада Ћирков из овог одељења премештен у деск „Политике“.

Ракић је на саслушању рекао да „није био задовољан радом уредника и заменика уредника фотографије“, као и да је предложио да се они врате на место фоторепортера.

У пресуди стоји да је на питање адвоката Ћиркова да ли је разговарао са њим о премештају на место фоторепортера, Ракић рекао да се не сећа.

Одговарајући на питање пуномоћника Ћиркова да ли зна ко је направио његову фотографију и зашто она није потписана у последњих годину дана, а која се налази у Међународном прегледу (прим. аут. рубрика на сајту "Политика"), Ракић је рекао да може да претпостави да је то фотографија коју је Ћирков урадио, као и да нема сазнања зашто се она не потписује.

Ракић је на саслушању рекао да је закључио да услуге уредника и заменика уредника фотографије нису потребне јер „спољна и спортска рубрика нису користиле њихов избор фотографија“.

Иначе, на ову пресуду ПНМ може да уложи жалбу Апелационом суду у Београду.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

05.09.

2019.

Srđan Ilić Gremlin [нерегистровани] у 00:01

Zaključak ???

Pre svega čestitam Darku od srca na prvostepenoj presudi, i nadam se da će apealcioni potvrditi jer je situacija čista.

V.D. Gl. urednika je "zaključio da su u dnevnoj novini urednik fotografije i zamenik nepotrebni "???
E pa ovo može samo u "Politici", današnjoj, koju vodi ovaj "expert".

U moje vreme, sredinom 80-ih, pored doajena, veterana, i legendi novinske fotografije, iz "Politikine" kuće je stasala mlada generacija vrhunskih novinskih fotografa, da ne navodim imena, ali desetak nas je završilo u velikim svetskim agencijama, pokupili smo sve svetske nagrade koje postoje za novinsku fotografiju i napravili uspešne karijere. "Politika" je bila najbolja škola novinske fotografije, i bila je velika čast reći da radiš u "Politici".

A onda ja krenuo sunovrat i ovakvi likovi kao Rakić i večita direktorka Mira Glišić, uspeli su da fotografiju u "Politici" dovedu na nivo "fleke" za popunjavanje prostora, ukinu fotoreportere kao deo redakcije, ukinu urednika fotografije, unište vrednu arhivu negativa koja je završila na đubrištu.

Одговори
сре

04.09.

2019.

Dejana Marković [нерегистровани] у 17:06

Konačno!

Bravo! Čestitam! Nadam se da ćeš se vratiti tamo gde si časno i pošteno radio više od 25 godina! Kao i da će Glišić i Rakić "platiti" za nezakonit otkaz!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси