Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Виши суд у Крушевцу: Здравићу због забране извештавања повређени углед и част
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

26. 08. 2019.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Виши суд у Крушевцу: Здравићу због забране извештавања повређени углед и част

Виши суд у Крушевцу потврдио је првостепену пресуду којом се Општина Александровац обавезује да власнику листа „Расина прес“ Гвоздену Здравић за повреду части и угледа, због забране извештавања са седнице Скупштине ове општине уз образложење да је „недостојан“, исплати 70.000 динара.

У образложењу пресуде, у коју је УНС имао увид, стоји да се Здравић писаним путем обратио председнику Скупштине општине (СО) Александовац да му дозволи да извештава са седнице Скупштине.

Председник СО Александровац, како стоји у пресуди, донео је одлуку којом Здравићу није дозвољено да извештава уз образложење да „износи грубе неистине о руководству Општине Александровац“, „да не може да на објективан начин прати рад седнице“, као и да је „недостојан да присуствује“.

Суд је утврдио да седница није била затворена за јавност, а да Здравић „није никада оглашен кривим правоснажном кривичном пресудом за вређање и омаловажавање било ког лица“, те да је претрпео штету, у виду душевних болова, због повреде части и угледа.

„По налажењу првостепеног суда болови су трајали како за време самог догађаја, када су били најинтензивнији, тако и извесно време након тога, с обзиром да је тужилац у свакодневном контакту да људима, што је свакако утицало на трајање и интензитет душевних болова“, наводи се у пресуди.

Иначе, Општина Александровац жалила се на првостепену пресуду Основног суда у Брусу.

У жалби се наводи да је одлука да се Здравићу не одобри извештавање са седнице донета у складу са пословником који прописује да Скупштина и њена радна тела могу да ограниче и искључе јавност из свог рада, а да је Здравић „неистинито извештавао“ и „грубо вређао“ одборнике и председника СО Александровац.

Подсетимо, председник Општине Александровац Југослав Стајковац 2011. године тужио је Здравића због текстова које је објавила „Расина Прес“. Виши суд у Крушевцу 2013. године донео је одлуку да због повреде части и угледа Здравић исплати 200 хиљада динара Стајковцу. Ову одлуку суда, потврдио је и Апелациони суд у Крагујевцу.

Међутим, Уставни суд је 2014. године укинуо је пресуду крагујевачког суда, оценио да је овом пресудом Здравићу повређена слобода изражавања и наложио Апелационом суду да у поновљеном поступку донесе одлуку.

Оцењујући информације из Здравићевих текстова, Уставни суд је тада утврдио да се оне „искључиво односе на трошење буџетских општинских пара, те да нема сумње да се ради о питањима од јавног значаја и да је информисање о томе у складу са улогом медија као „чувара јавног интереса“.

Уставни суд је у одлуци навео да „посебну заштиту права на слободу изражавања уживају новинари и медији због своје нарочито важне друштвене улоге“, као и да новинарска слобода обухвата и могуће прибегавање одређеном степену претеривања или чак провокацији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси