Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Суд одбио тужбу директора „Фрувеле“ против новинарке Снежане Билић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

27. 06. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Суд одбио тужбу директора „Фрувеле“ против новинарке Снежане Билић

Први основни суд у Београду одбио је тужбу директора привредног друштва „Фрувела“ у Лајковцу Владимира Бркића, коју је поднео против новинарке Снежане Билић због текста којим су му “поврeђени углед и част“. Суд је обавезао Бркића да Билић исплати парничне трошкове у износу од 63.000 динара.

Владимир Бркић, који иначе поседује хладњачу за воће у Лајковцу, Билић је тужио 2016. године због текста под насловом „Истина о цурењу амонијака“, објављеног на порталу „Лајковац на длану“ и тражио да му исплати пола милиона динара.

Како стоји у образложењу пресуде, у коју је УНС имао увид, суд је утврдио да је Билић пренела информацију која је била општепозната и пре објављивања у Лајковцу, што је потврдилa већина саслушаних сведока, о пуцању цеви са амонијаком у хладњачи током 2007. године, које је Бркић изазвао возећи виљушкар.

У пресуди пише да је суд оценио исказе сведока као искрене и непристрасне, да је разлог пуцања цеви са амонијаком то што је Бркић виљушкаром ударио у цев.  

Суд је у пресуди навео да је Билић причу, која је објављена 2016, о догађају који се догодио 2007. године, пренела „верно, под наводницима, а пажљивим читањем текста јасно је да тужена као аутор текста није изнела никакав лични став нити коментар“ о овом инциденту.

„Тужена је након скоро десет година објавила информацију о догађају о ком се причало по Лајковцу и околини, већина људи је чула за тај догађај, те суд сматра да текст који је објављен, није у узрочно-последичној вези са повредом части и угледа тужиоца“, наводи у пресуди суд.

У пресуди се наводи да суд „није поверовао исказу Бркића да је био принуђен да објашњава овај догађај тек након писања предметног текста, као ни да је тај текст узроковао кулминацију негативне атмосфере у предузећу, због чега је дао отказ након око месец дана“.

Оцена суда је да текст „није имао капацитета да повреди част и углед тужиоца, нити да код њега произведе душевне болове“.

У тужби Бркића наводи се да је Билић објавила „низ неистинитих и непроверених тврдњи поводом једног акцидента са цурењем амонијака“.

„У спорном тексту навела је да је цурење амонијака у поменутој хладњачи у Лајковцу јавна тајна, да је тај догађај свима познат, али да не смеју јавно да причају, односно да потврде изнете сумње“, наводи се у тужби и додаје да су наводи да је Бркић учествовао у изазивању овог акцидента „апсолутно неистинити и непоткрепљени“.

Зато што је текст објављен на интернету, односно порталу „Лајковац на длану“, последица је „појачани интензитет повреде права“ Бркића, стоји у тужби.

У одговору на тужбу Билић наводи се да је овај текст „само један од многих који се баве узроцима и последицама акцидента када је из хладњаче која је у власништву привредног друштва чији је заступник Бркић, исцурео амонијак, када је четворо тада запослених претрпело лаке телесне повреде“.

Како пише у одговору на тужбу, Билић је „пренела проверену информацију добијену од лица која су имала сазнања о томе како је заиста дошло до акцидента, и да има право и дужност да као новинар у интересу јавности открије, провери и обелодани како је до акцидента дошло, посебно јер је реч о цурењу амонијака“, опасног по здравље људи и животне средине.

Иначе, на ову пресуду Бркић има право жалбе Апелационом суду у Београду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси