Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Управни суд одбио тужбу седам медија на београдски медијски конкурс из 2016. године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

16. 01. 2019.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Управни суд одбио тужбу седам медија на београдски медијски конкурс из 2016. године

Управни суд у Београду одбио је тужбу коју је на спровођење и резултате конкурса Града Београда за суфинансирање медијских пројеката из 2016. године поднело седам учесника конкурса – медија и продукција.

Пет медија и две продукције - новинска агенција Бета прес, Новинско предузеће „Време“, Друштво за новинско издавачку делатност Дан Граф, Предузеће за издаваштво и издавачку делатност Медиа центар, Радиодифузно предузеће Радио Оскар, Сања Лочар ПР Производња кинематографских дела, аудио визуелних производа и телевизијског програма „СЛ медија“ и Јована Полић ПР Агенција за производњу кинематографских дела, аудио визуелних производа и телевизијског програма „ЈСП“ из Београда, 16. јануара 2017. године поднели су Управном суду тужбу којом оспоравају законитост решења Службе за информисање Градске управе Града Београда о расподели средстава.

Они су у тужби указали на неправилности у вези са расписивањем и објављивањем медијског конкурса из 2016. године, именовањем комисије, као и доношењем решења о расподели којим је на 36 пројеката расподељено 85.750.000 динара.

Управни суд пресудом је обавезао медије тужиоце да Градској управи Београда солидарно накнаде трошкове управног спора у износу од 18.000 динара. Суд је обавезао тужиоце и да издавачима медија који су на конкурсу добили новац, а као заинтересована лица учествовали у овом спору, такође надокнади судске трошкове. Тако ће издавачи ових медија сада морати да плате издавачу „Из круга“ солидарно 26.250 динара, исто толико и Привредном друштву „Политика новине и магазини“, Удружењу новинара Србије 18.000 динара, Радију ЈАТ, ТДИ и Magic records 85.500 динара, Компанији Новости и Радио Новостима 51.750 динара, Адрија медија Групи 34.500 и фирми „Internet group“ 34.500 динара.

У тужби медија и продукција истакнуто је да конкурсни критеријум „мера у којој пројекат доприноси очувању српског националног и културног идентитета и језика“ има дискриминаторни карактер, јер на конкурсу расписаном на територији Србије не учествују само медији српске националости, већ свих грађана који живе на територији Републике Србије.

Тужиоци су навели и да се неправилности конкурсног поступка огледају у томе што „није донето решење о именовању стручне комисије“, како то прописује Правилник о суфинансирању медијских пројеката, па им „није дата могућност да буду упознати са критеријумом и поступком именовања чланова стручне комисије“.

Медији тужиоци једном од неправилности сматрају и то што није објављен предлог комисије о расподели средстава, већ само решење о расподели средстава, због чега „нису били упознати са радом стручне комисије“. Такође, тужиоци су указали и на процесне недостатке донетог решења о расподели, на облик и садржину решења.

Седам учесника конкурса у тужби су навела и да је „велики део средстава додељен пројектима предузетника и правних лица основаним у кратком временском периоду пре расписивања конкурса или у току самог трајања конкурса, а чија регистрована делатност нема везе са медијима и јавним информисањем“.

Управни суд у образложењу пресуде навео је да је оценио да је оспорено решење (о расподели средстава, прим. УНС) донето након потпуно и правилно спроведеног конкурсног поступка.

Суд је истакао да није основан навод да је критеријум у конкурсу: „мера у којој пројекат доприноси очувању српског националног и културног идентитета и језика“ дискриминаторан, јер је он предвиђен као „један од ближих критеријума за оцењивање пројеката“. Правилник је, наводи суд, „дао овлашћење органу који расписује конкурс да у складу са специфичностима и потребама територијалне целине на коју се конкурс односи, пропише ближе конкурсне критеријуме“.

Управни суд као неосноване је одбацио и наводе да није донето решење о именовању комисије. Како наводи суд, решење је донето 25. октобра 2016. године.

Суд је навео да се из записника о раду комисије достављеним суду може утврдити да су у истима садржана образложења у односу на све пристигле пројекте.

„Стога, тужбени навод према коме услед необјављивања предлога о расподели средстава од стане стручне комисије нико од тужилаца, као учесника конкурса, није био упознат са радом стручне комисије, није од утицаја на другачије одлучивање у овом спору“, навео је суд и истакао да је нашао да је диспозитив решења о расподели средстава у складу са Законом о општем управном поступку.

Ценећи наводе којима се указује да су решењем додељена средства појединим учесницима конкурса који су основани у кратком временском периоду пре расписивања конкурса, или у току самог трајања конкурса, Управни суд је навео да је Правилником уређено право учешћа на конкурсу.

„Како из одредаба Правилника не произилази да је учешће на конкурсу условљено протеком одређеног временског периода од оснивања издавача медија до његовог учешћа на конкурсу, Управни суд је оценио да је тужбени навод неоснован, будући да се вредновање пројеката врши у односу на њихову садржину, а не на период трајања издавача медија и његов пословни реноме“, навео је суд.    

 

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси