Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Радоњић и Ромић: Манипулисано доказима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

22. 09. 2018.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

Радоњић и Ромић: Манипулисано доказима

Милан Радоњић и Ратко Ромић, оптужени за убиство новинара и власника "Дневног телеграфа" и "Европљанина" Славка Ћурувије 11. априла 1999. године оспорили су на јучерашњем суђењу део доказа - снимке са базних станица мобилне телефоније у време и пре убиства Ћурувије. Ове снимке Специјални суд је два пута, на захтев одбране, одбијао да уврсти у доказе, али су одлуком Апелационог суда ипак прихваћени.

Милан Радоњић, некадашњи шеф београдског центра РДБ-а, оспорио је део доказа рекавши да се са оптуженим Мирославом Кураком никада није чуо, већ да су се само сретали у пролазу.

"У животу се нисам чуо са Мирославом Кураком ниједним средством комуникације", рeкaо је Радоњић, додајући да би могле "књиге да се напишу о могућностима манипулације електронским подацима". 

Он је потврдио да се свакодневно чуо са Ратком Ромићем и и да су разговарали о послу, а да је Радета Марковића обавестио о убиству Ћурувије.

"Око 17 сати ми је јављено да је убијен Славко Ћурувија и ја сам тада први пут изговорио његово име. Био сам кући и позвао сам Радета (Марковића) и питао да ми се јави на фиксни телефон. Када се јавио, отишао сам у штаб", изјавио је Радоњић.

Ратко Ромић, који је радио у Другој управи РДБ-а, такође је оспорио део доказа изјавивши да са сведоком Марком Жарковићем (у време убиства резервиста ДБ-а) никада није контактирао, већ се њихов однос сводио на поздраве у пролазу - "здраво-здраво". Рекао је и да се са оптуженима Радоњићем и Кураком чуо сваки дан.

Ромић је такође изјавио да је извештај о комуникацији изманипулисан. 

На питање да ли се тих дана налазио у близини Хиландарске улице, где је убијен Славко Ћурувија, Ромић је рекао да је, на путу од куће, у Борчи, до седишта Друге управе РДБ-а у Маринковој бари, пролазио Таковском улицом, која је у близини.

Суђење за убиство Славка Ћурувије биће настављено у уторак 25. септембра у 9.30 наставком извођења доказа. 

За убиство Славка Ћурувије оптужени су Радомир Марковић, бивши начелник РДБ-а, Милан Радоњић, некадашњи шеф београдског центра РДБ-а, Ратко Ромић, запослен у Другој управи РДБ-а и Мирослав Курак, резервиста службе коме се суди у одсуству.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси