Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Апелациони суд: „Новости“ незаконито преместиле Срђана Шкора у „Спорт“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

25. 07. 2018.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Апелациони суд: „Новости“ незаконито преместиле Срђана Шкора у „Спорт“

Апелациони суд у Београду потврдио је пресуду Првог основног суда да је некадашњи шеф деска „Вечерњих новости“ Срђан Шкоро незаконито премештен на место помоћника одговорног уредника дневног листа „Спорт“. Суд је наложио НИД Компанији „Новости“ да Шкору плати трошкове поступка у износу од 177.000 динара.

Судија Весна Мартиновић потврдила је у пресуди наводе првостепеног суда у којима, поред осталог, стоји да је Шкоро премештен на место помоћника одговорног уредника листа ’Спорт’ због потребе процеса и организације рада, али да „у самој понуди нису наведени конкретни разлози“ за премештај, па је „суд нашао да је оспорени анекс незаконит јер је тужени (Компанија Новости, прим.нов) био дужан да конкретизује разлоге за премештај“.

Како се наводи у пресуди „првостепени суд суд је у току поступка утврдио и да нису постојале стварне потребе за премештај тужиоца на друге послове имајући у виду да код туженог није дошло до промене систематизације ни организације рада те да није престала  потреба за обављањем послова шефа деска, с обзиром на то да се ови послови обављају код туженог, а да није постојала ни потреба за обављање послова помоћника одговорног уредника листа ’Спорт’ имајући у виду да су ови послови у време спорног премештаја тужиоца били попуњени од стране другог извршиоца Дејана Прлине који је и након премештаја тужиоца био уписан у импресум наведеног листа.

„Како тужилац након ступања на рад на послове помоћника одговорног уредника листа ’Спорт’ ове послове није обављао с обзиром на то да тужилац није имао приступ информацијама потребним за рад на новом радном месту, посебно што је у време спорног премештаја постојало сазнање да ће овај лист бити продат, то је суд нашао да у конкретном случају није било основа за премештај тужиоца на друго радно место“, навео је првостепени, а потврдио Апелациони суд.

Апелациони суд наводи да „није био испуњен ни субјективни услов за оправданост Понуде за премештај тужиоца на други одговарајући посао, јер се не може прихватити као тачна тврдња туженог да није био задовољан радом тужиоца на пословима шефа деска, јер је тужени пропустио да разлоге премештаја наведе у Понуди за закључење Анекса. Како се наводи, „стога је оспорени Анекс неправилан и као такав је морао бити поништен“.

Срђан Шкоро за УНС каже да се „и у овом случају показало да правда, иако споро, ипак добије своје задовољење на прави начин“.

„Четири године је протекло од моје незаконите смене, што је прилично дуг период, али ова пресуда представља сатисфакцију пре свега за мене, али и бројне људе из медија који су на слични начин били деградирани и којима су била угрожена радна, а преко радних и сва друга права. Очекујем да ће и моје колеге које тренутно руководе ’Новостима’ испунити онај део обавеза који произилази из овакве пресуде“, рекао је за УНС Срђан Шкоро.

Подсетимо, суђење по тужби Срђана Шкора против Компаније „Новости“ почело је 28. јануара 2015. године. Тужбу је поднео августа 2014. године.

Према анексу уговора из маја 2014. године, Шкоро је „због измењених околности“, односно „због потребе процеса и организације рада“ из редакције „Вечерњих новости“ премештен у лист „Спорт“, на место помоћника одговорног уредника.

У тужби је наведено да Шкоров премештај није мотивисан разлозима из домена радно-правних односа и да представља казну за његово гостовање у Јутарњем програму РТС-а, у прелиставању штампе, на дан инаугурисања Владе 27. 4. 2014. године, a u kom je критиковао избор министара у тој Влади.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси