Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Чупић на суђењу са Е-новинама: И данас имам последице; Луковић удаљен из суднице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

26. 05. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Чупић на суђењу са Е-новинама: И данас имам последице; Луковић удаљен из суднице

У Вишем суду у Београду одржано је рочиште по тужби професора Факултета политичких наука Чедомирa Чупићa за повреду части и угледа против главног и одговорног уредника портала „Е-новине“ Петра Луковића и ауторке текста „Чедомир Чупић-име са СОС телефона“ Лепе Млађеновић објављеног у овом медију.

Овај суд је пресудом из 2016. године одбио Чупићеву тужбу, а након што се он жалио, Апелациони суд је вратио случај Вишем суду на поновно суђење.

У образложењу пресуде Апелационог суда, у коју је УНС имао увид, наводи се да првостепени суд треба да утврди да ли су објављене информације из текста „нетачне и непотпуне, да ли су тужени поступали с пажњом примерено околностима и у оквирима слободе јавног информисања у интересу јавности“.

„Понижавање и презир према женама у говору Чедомира Чупића су мучни и недопустиви за било који универзитет на свету“, једна је од спорних реченица из текста којим је Чупићу како се наводи у тужби „повређен лични и професорски углед“,  за шта је тражио да му тужени исплате милион динара.

На рочишту одржаном 22. маја ове године Чупић је рекао да и данас има последице због спорног текста објављеног у марту 2013. године.

Он је додао да се последице огледају и у томе што је лист „Данас“ пре годину дана „реаговао на врло погрдан начин у вези са њим“, као и да сматра да ће имати последице све док се судски поступци не заврше.

Он је рекао да је „Данас“ о њему писао у негативном контексту, поводом Дана против насиља над женама, а да се с обзиром на то да он држи до моралних вредности последице огледају у „његовој субјективној сфери, а посебно што је врло ружно писано, а он је породичан човек“.

Чупић на рочишту није желео да одговори на питања адвоката тужених да ли је покренуо судски спор против „Данаса“, као и  да ли је послао деманти овом листу.

Тужена Лепа Млађеновић, ауторка спорног текста, на рочишту је изнела да су јој се накнадно на њеним предавањима о сексуалном насиљу јављале студенткиње са новим примерима и коментарима у вези са овим суђењем.

На питање Чупићевог адвоката да ли су те студенткиње покренуле било какав поступак против Чупића, Млађеновић је рекла да нису покренуле јер су биле „заплашене и да их она ту заступа својом професијом“.

Чупићев адвокат је приговорио да је професор већ две године у пензији, а и док је био у радном односу никада ток овог поступка није коментарисао на предавањима.

Главни и одговорни уредник „Е-новина“ Петар Луковић је, иначе, са овог рочишта био удаљен због „непристојног понашања пред судом и немогућности комуницирања“.

Подсетимо, професор Чупић је на једном од рочишта у 2016. години рекао и да је због текста имао великих непријатности у породици и на улици, уверавао суд да није сексиста и да је предавање о сексуалности држао на тему „род и сексуалност“, у оквиру предмета социологије, али и да  је ауторка спорног текста против њега делила летке на факултету.

Ауторка текста Лепа Млађеновић, иначе психолошкиња Аутономног женског центра у Београду, одговарајући на тужбу наводи да је текст написала подстакнута „храброшћу студенткиња Факултета политичких наука да проговоре о проблему сексуалног узнемиравања и сексистичког говора међу професорима“ као и да су јој се оне, док је дежурала на СОС телефону Аутономном женског центра жалиле на понашање професора Чупића.

У одговору на тужбу Млађеновић је истакла да је њена дужност да се јавно огласи и да „изнесе генерални став феминисткиња из целог света“.

У образложењу пресуде Вишег суда у којем је одбијена Чупићева тужба наводи се да у спорном тексту није објављено да Чупић „малтретира студенткиње, као ни начин на који он то ради, већ да се поједине студенткиње јављају да га за то пријаве. У овој пресуди се наводи да суд  „није становишта да је Чупић заиста сексиста или да су објављене чињенице апсолутно истините, јер тако нешто и није предмет овог поступка“.

Следеће рочиште у Вишем суду биће одржано 8. новембра на којем ће бити саслушане две студенткиње, као и директорка Аутономног женског центра. Као доказ, на рочишту ће бити приказан снимак са Јутјуба по називом “Четири врсте дијалога при мувању“.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

28.05.

2018.

Rade [нерегистровани] у 18:19

Ko su svi ovi ljudi?

Likovi:
Čeda Čupić, osrednji profesor zalutao na univerzitet
Lepa Mlađenović, osrednji student psihologije, nabeđena feministkinja sa jasnim interesima
Petar Luković, urušena novinarska malenkost na pouzdanoj apanaži kod Gorana Veselinovića
naručene statistkinje, sudije, advokati, politička estrada i ostali

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси