Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Одложено рочиште у спору директора „Фрувеле“ против новинарке Снежане Билић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

07. 03. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Одложено рочиште у спору директора „Фрувеле“ против новинарке Снежане Билић

Припремно рочиште за суђење по тужби директора привредног друштва „Фрувела“ у Лајковцу Владимира Бркића против новинарке Снежане Билић за повреду части и угледа, одложено је данас у Првом основном суду у Београду за 8. мај.

Рочиште је одложено јер Бркићев адвокат није примио одговор на тужбу и тражио је додатни рок како би могао да се изјасни.

Владимир Бркић, који поседује хладњачу за воће у Лајковцу, тужио је за претрпљене душевне болове због повреде угледа, части и права личности 20. фебруара прошле године Првом основном суду у Београду новинарку Снежану Билић, због текста „Истина о цурењу амонијака“ објављеног на порталу „Лајковац на длану“ 21. 08. 2016. године. Бркић тражи накнаду штете у износу од пола милиона динара.

Како се наводи у тужби, новинарка је у тексту објавила „низ неистинитих и непроверених чињеничних тврдњи поводом акцидента са цурењем амонијака“ из његове хладњаче.

„У спорном тексту навела је да је цурење амонијака у поменутој хладњачи у Лајковцу јавна тајна, да је тај догађај свима познат, али да не смеју јавно да причају, односно да потврде изнете сумње“, наводи се у тужби, коју је потписао адвокат Марко З. Пушица и додаје да су спорни наводи о учешћу тужиоца у изазивању акцидента са амонијаком „апсолутно неистинити и непоткрепљени“.

Даље се наводи да то што је спорни чланак објављен на интернету, појачава интезитет повреде права личности Бркића јер су неистините информације о тужиоцу биле доступне великом броју корисника.

„Након објављивања спорних информација, тужиоца је контактирао велики број пријатеља и пословних партнера који су се распитивали о његовом учешћу у акциденту са цурењем амонијака“, пише у тужби.

Како се наводи у одговору на тужбу новинарка је „пре писања спорног текста контактирала више лица и са дужном новинарском пажњом проверила све информације“ и додаје да се „акцидент са истицањем амонијака десио 13.9.2007. године,да је до објављивање текста 21.8.2016. године прошло девет година, током којих је тужена објављивала и друге текстове везане за предметну хладњачу и пословање фирме“.

У одговору адвоката Гордане Константиновић се даље наводи и да је нетачно како стоји у тужби да је текст „малициозна и шиканозна интерепретација тужене, с обзиром да је тужена само пренела проверену информацију добијену од лица која су имала сазнања о томе како је заиста дошло до предметног акцидента“ .

„Тужена нема никакав интерес да шиканира тужиоца пишући малициозне чланке, али тужена као новинар има право и дужност да у интересу јавности, открије, провери и обелодани како је до акцидента заиста дошло, а посебно јер је реч о цурењу амонијака, који је у већим концентарцијама опасан по људе и животну средину“, наводи се у одговору на тужбу.

У одговору се додаје и да је новинарка у тексту пренела оно што по њеном сазнању представља истину, без намере да задире у права личности тужиоца, као и да у тексту не постоји ниједан коментар тужене као новинара којим би се појаснио, препричао или извео закључак о спорном догађауј, већ је пренет исказ извора који је имао сазнање како је до акцидента уствари дошло.“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси