Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Посланик Маријан Ристичевић тужио Даницу Поповић због колумне у НИН-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

02. 06. 2017.

Аутор: К. Ковач Извор: УНС

Посланик Маријан Ристичевић тужио Даницу Поповић због колумне у НИН-у

Народни посланик и председник Народне сељачке странке Маријан Ристичевић тужио је за повреду части и угледа 18. маја ове године Вишем суду у Београду професорку Економског факултета и колумнисткињу НИН-а Даницу Поповић због текста „Ристичевића за омбудсмана“ објављеног у недељнику НИН 22.12.2016. године. Ристичевић тражи накнадну штете у износу од 300.000 динара.

Као тужени у овом предмету наведени су и издавач НИН-а, Рингиер Аксел Спрингер, главни уредник Милан Ћулибрк и одговорни уредник Никола Томић.

Како се наводи у тужби, Ристичевић је у тексту представљен у „крајње увредљивом тону, пуном сарказма и цинизма, са тврдњом да је умешан  у ’нерешену аферу’, те да је власник фирми у којима је завршио кукуруз из државних резерви“.

„Поменути текст обилује гомилом лажи, најгрубљих увреда, клевета, конструкција, инсинуација, подметања и неистина, те не може представљати озбиљно и објективно новинарство, односно ауторски текст. Слобода изражавања као саставни део слободе медија није апсолутно право!“, наводи се у тужби коју је потписао адвокат Горан Ж. Радовановић.

Ристичевићев адвокат, како стоји у тужби, закључује „да се ради о организованој харанги и прогону тужиоца, (у истом периоду излазе текстови сличне садржине у Блицу, Куриру и Ало) само зато што се вероватно замерио некоме, или није исте политичке оријентације…“

„На основу оваквог писанија - текста, свим читаоцима и грађанима се сугерише да се тужилац бавио и бави незаконитим радњама, које имају обележје кривичног дела трговине утицајем, фалсификовања, преваре, утајом пореза  и сл. Такође, износе се и друге оцене и процене о његовом образовању и то на један врло цинчан, увредљив и пежоративан начин“, пише у тужби.

У тужби још стоји да наведено у тексту има посебну тежину, јер се ради о високо тиражном листу, као и због тога што текст Данице Поповић стоји, у електронској форми, на сајту НИН-а. У тужби се истиче да Ристичевић „нема фирму у свом власништву нити уделе у било ком другом правном лицу, нити је трговао са кукурузом и са државом“.

 

„Код тужиоца је због оваквог грубог и континуираног објављивања неистинитих информација дошло до промене понашања, у виду незадовољства, озлојеђености, исти трпи душевне болове, јер је стално запиткиван о предметној информацији - вести из недељника и електронског издања НИН-а, односно у каквој је он вези са садржином ове информације. Објављивање неистинитих информација, а посебно на начин на који су то чинили туженици, имало је лоше последице по тужиоца и као угледног политичара и члана друштвене заједнице, са успешном каријером, јер је дошло до промене понашања према њему. Тужилац је због оваквог понашања тужених претрпео и трпи штету, нарушено му је здравље, углед код пријатеља, родбине и др..“, наводи су из тужбе.

На питање УНС-а да прокоментарише тужбу, Даница Поповић је кратко одговорила: „Фуј.“

Коментари (1)

Остави коментар
суб

03.06.

2017.

ceca [нерегистровани] у 00:40

Opet uvreda

Ovo fuj koje je izgovorila Danica Popović nije dostojno jedne profesorke. Treba da je tuži i za takav komentar. Pročitala sam večeras tekst u NINU. Neverovatno koliko je mržnje, uvreda sasula profesorka fakulteta. Napisala je i da je Marjan dresiran, a dresiraju se samo životinje. Nadam se da ona ima dokaze da je Marjan maznuo kukuruz, da duguje više miliona poreza, da poseduje firme,ali ako nema dokaze za to ovo fuj joj neće pomoći!
To što opozicioni poslanici u duelima sa Marjanom gube ne znači da novinari simpatizeri treba da pomažu neistinom, već istinom.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси