Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  „Новости“ повукле тужбу против Шкора због објављивања фотографије Дмитровића на личном блогу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

25. 05. 2017.

Аутор: Ј.Пешић Извор: УНС

„Новости“ повукле тужбу против Шкора због објављивања фотографије Дмитровића на личном блогу

На данашњем рочишту у Вишем суду у Београду повучена је тужба Компаније „Новости“ и њеног фоторепортера Драгана Миловановића против новинара те Компаније Срђана Шкора, због неовлашћеног објављивања фото-портрета Ратка Дмитровића на свом блогу.

Адвокат Компаније „Новости“ Андрија Чивтелић рекао је да повлачи тужбу, која је поднета против новинара листа "Зов" Срђана Шкора, што је прихватила и тужена страна. Тужилац није образложио разлог повлачења тужбе, што није ни у обавези да учини.

Судија Радмила Радић донела је решење да је у овом случају тужба повучена, а обе стране су изјавиле да се неће жалити.

У тужби је наведено да је Шкоро прекршио Закон о ауторским и сродним правима када је 16. новембра и 28. децембра 2015. године и 19. марта ове године, без сагласности фоторепортера Миловановића и Компаније ,,Новости’’, објавио фотографије на сајту https://srdjanskoro.wordpress.com,  да није назначио име или псеудоним аутора и да је ауторско дело објавио у непотпуној форми.

Због повреде имовинских права првотужилац, компанија „Новости“, тражио је накнаду од 36.000 динара. 

Друготужилац, фоторепортер Миловановић, тражио је на име јавног објављивања ауторских дела без назначења имена или псеудонима аутора 100.000 динара, односно 50.000 динара по фотографији, док је по основу објављивања ауторског дела у непотпуној форми тужилац тражио накнаду од 200.000 динара, односно 100.000 динара по фотографији.

У одговору на тужбу стоји да је тужени фотографије преузео са интернета, да су доступне свима и да на њима нема упозорења о забрани коришћења, као ни података о аутору, односно било каквог знака да припадају тужиоцу.

„Ове фотографије се налазе на бројним порталима и у дневним листовима када је директор и главни и одговорни уредник Компаније ’Новости’ јавно износио мишљења и коментаре, али су и тамо без података о аутору и знака да припадају ’Новостима’“, наводи се у одговору на тужбу, као и то да су спорне фотографије коришћене на некомерцијалном блогу туженог, као вид сатиричне илустрације текстова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси