Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Прво рочиште Врбашки против РТВ-а и новинара заказано за 14. септембар
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

12. 04. 2017.

Аутор: Ј.Пешић Извор: УНС

Прво рочиште Врбашки против РТВ-а и новинара заказано за 14. септембар

У Вишем суду у Београду јуче је одржано припремно рочиште по тужби власника фирме SCOM из Фекетића Владимира Врбашког против Радио-телевизије Војводина, некадашње главне и одговорне уреднице Информативног програма и новинара.

Адвокат тужиоца Јасмин Куралић тражио је да првотужени и друготужени, РТВ и уредница Информативног програма Маријана Јовић Лаиновић у време емитовања спорног прилога, доставе суду не само прилог од 14. маја 2016. године због ког су тужени, већ и прилог под називом „Инцидент у Гакову“, који је емитован раније, 18. марта 2016. године, а у ком су приказани инциденти у атарима овог села. 

Он је навео да се у прилогу од 18. марта тужилац Врбашки не помиње, али да „суд гледајући овај снимак може да утврди какав је однос туженог новинара Предрага Ћурчије према догађајима о којима је извештавао, да утврди његову намеру и одсуство објективног извештавања о овом догађају.“

За сведоке тужбе предложио је директора фирме „SCOM“ доо из Фекетића Сашу Вујачића, који би, како је адвокат Куралић навео, говорио о ефектима које је телевизијски прилог имао на пословање фирме, и Драгана Праштала, на околности „да ли је фирма тужиоца узурпирала државне оранице, као и каквог ефекта је објављени прилог имао на пословање тужиоца, његов углед и пословање његове фирме“.

Адвокат тужиоца за сведоке предложио још и директора НЛБ банке Зорана Овуку, тужиочеву сестру Светлану Игњатовић, тужиочеве пословне сараднике Милана Милића, Мирослава Малешевића и Срђана Вучуревића, чијим се саслушањем, како је рекао, може утврдити какве су ефекте објављене информације у прилогу имале на част и углед Врбашког.

Адвокат РТВ-а и Маријане Јовић, Младен Сикимић, навео је да се противи предлогу да се прегледа снимак прилога од 18. марта 2016. године, јер тај снимак нема везе са конкретним догађајем.

Он је рекао да се противи и саслушању сведока које су предложили тужиоци јер су „сви у блиском односу са тужиоцем, реч је о његовим сродницима, пословним партнерима, запосленима...“ 

Адвокат новинара РТВ-а Предрага Ћурчије, Ненад Крајновић, рекао је да остаје при томе да треба да сведочи Ћурчија, као и камерман Велимир Илић који је, као што је објашњено у одговору на тужбу, ишао са овим новинаром на радно место Врбашког „ради пружања информација у вези са прилогом који је потом објављен и ради поштовања дужне новинарске пажње“.

Предложио је да се саслушају и станари Зоран Микаћ и Петар Кожан због изјава који су дали у спорном прилогу, као и пољопривредници Небојша Ковачевић, Миодраг Гарајски и Данило Кричка јер је од њих Ћурчија добио информације о којима је говорио у прилогу. 

Крајиновић је рекао да се противи прегледању прилога од 18. марта, као и саслушању сведока које је навео адвокат тужиоца јер су разлози за њихово саслушање непрецизни.

Адвокат тужиоца остао је при предлогу да се саслуша тужилац Владимир Врбашки, а потом се успротивио саслушању пољопривредника јер је, како је навео: „једно лице од њих осуђено у прекршајном поступку због пребијања запослених код тужиоца и да у сваком случају ови пољопривредници немају никаквих сазнања“. Он је истакао да сведоци које је предложио „иако су у пословном односу са тужиоцем, односно њиховим фирмама, имају сазнања о ефектима овакве изјаве на углед и част тужиоца.“

Судија Ирена Гарчевић одбила је предлог да се достави телевизијски прилог од 18. марта и навела да ће бити прегледан прилог од 14. маја прошле године који је емитован у Војвођанском дневнику. 

Она је донела одлуку да се саслушају тужилац и друго и треће тужени - Владимир Врбашки, Маријана Јовић Лаиновић и Предраг Ћурчија и одређени број предложених сведока тужиоца - Саша Вујачић и Драган Праштало, као и сведоци одбране Владимир Илић, Зоран Микаћ, Петар Кожан, Небојша Ковачевић, Миодраг Гарајски и Данило Кричка.

Судија Гарчевић заказала је прво рочиште за 14.септембар.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси