Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Суд наложио "Политици" да новинара Данила Бугарског врати на посао
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

03. 02. 2017.

Аутор: Момир Илић Извор: УНС

Суд наложио "Политици" да новинара Данила Бугарског врати на посао

Први основни суд у Београду наложио је фирми „Политика новине и магазини“ да врати на посао новинара Данила Бугарског и истом пресудом поништио решења генералне директорке Мире Глишић-Симић и њеног заменика Макс-Себастијана Винтерфелда о проглашењу Бугарског техмолошким вишком и отказу уговору о раду.

Тражећи заштиту суда, новинар је у тужби истакао да је „Политика новине и магазини“ 1. фебруара 2010. године објавила списак запослених који су проглашени технолошким вишком , међу којима се налазило и његово име, као и да му је  почетком марта исте године престао радни однос.

У тужби је Бугарски још навео да по новоусвојеној систематизацији из новембра 2009. није престала потреба за његовим радом у ТВ редакцији дневног листа „Политика“ , нити је укинуто његово радно место.

Правни заступници поменуте новинске куће оспоравали су тужбу у целости, тврдећи да је у овом случају поштована законска процедура.

После низа рочишта одржаних од почетка фебруара 2012. до  краја октобра 2016. године и саслушања десетак сведока, суд је стао на страну новинара. Веће судије Драгане Савић је нашло да решења о технолошком вишку и отказу „не садрже конретизоване разлоге, нити садрже мере које је тужени („Политика новине магазини“-прим. нов.) предузео, а из којих је утврђено да ли постоји могућност да тужилац буде премештен на друге послове, да му обезбеди рад код другог послодавца, преквалификацију или доквалификацију, рад са скраћеним радним временом, као ни остваривање других права у складу са са законом и колективним уговором.

“Суд је такође утврдио да је тужена фирма ангажовала спољне сараднике који су радили новинарске послове, што је противноодредби колективног уговора којом је прописано да послодавац може да донесе одлуку о престанку потребе за радом запослених без доношења програма само под условом да није ангажовао сопљне сараднике који обављају исте или сличне послове“, стоји у одлуци суда.

Против ове пресуде дозвољена је жалба Апелационом суду у Београду.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

05.02.

2017.

KAJZER SOZE [нерегистровани] у 00:46

Pravda za čoveka

Na kraju svega,ne ostaje nam nista drugo,nego prosto rečeno da kažemo:PRAVDA ĆE POBEDITI!!!
ŽIVELA SRBIJA!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси