Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Милошевић: Правда за новинаре није недостижна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

31. 01. 2017.

Аутор: Дејан Ђорић Извор: www.danas.rs

Милошевић: Правда за новинаре није недостижна

Пресуда улива наду да правда за новинаре није недостижна, изјавила је за Данас новинарка Оливера Милошевић поводом одлуке Апелационог суда којом је одбијен тужбени захтев против ове новинарке и “Политике”.

Удружење новинара Србије (УНС) претходно је саопштило да је Апелациони суд у Београду потврдио првостепену пресуду којом је је одбијен тужбени захтев за накнаду нематеријалне штете Милоша Стајића из Смедерева против новинарке Оливере Милошевић и “Политика Новине и Магазини” д.о.о.

Подносилац је у тужби тврдио да је претрпео душевне болове због повреде части, угледа и људског достојанства “објављивањем нетачних информација” у листу “Политика” и недељнику “Наше новине” у јулу и новембру 2013. године и тражио да му тужени солидарно исплате 3,5 милиона динара.

Како је пренео УНС, током суђења је утврђено да је у “Политикином” тексту, под насловом “Варао купце станова и банкаре”, наведено да је полиција ухапсила Милоша Стајића, власника привредног друштва “Орка” због преваре више од 50 породица којима је продавао станове и локале под хипотеком.

Апелациони суд је, као и првостепени, закључио да спорни текст у “Политици” представља” “верно пренето саопштење МУП РС, па нема одговорности тужених за штету евентуално насталих објављивањем тих информација, независно од тога да ли су оне неистините и потпуне”.

Исту оцену суд је донео и о другом тексту готово истоветне садржине објављеном у недељнику “Наше новине”.

“И по оцени овог суда, тужена Оливера Милошевић, као аутор спорних текстова, поступала је са одговарајућим степеном новинарске пажње примерене околностима…”, пише поред осталог у правоснажној пресуди Апелационог суда у Београду, а преноси УНС.

У изјави за Данас, Милошевић је рекла да је за сваку написану реч као доказ имала неки званичан документ или сведока, али да је ипак било потребно три године да се овај процес заврши.

“Пресуда улива наду да правда за новинаре није недостижна и да постоје судије пред којима имате прилику да докажете да сте само радили свој посао, са дужном новинарском пажњом”, оценила је Милошевић и изразила захвалност за подршку и поверење Политици, УНС-у и адвокатској канцеларији Чепић.

Данас је покушао да контактира и другу страну, али је коментар на пресуду Апелационог суда, у понедељак до краја радног времена, изостао.Детаљи из пресуде могу се наћи у тексту УНС-а.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

06.02.

2017.

stanar [нерегистровани] у 21:11

istina

novinarka objavila da su stanovi pod hipotekom a mi stanari nas devedesetak znamo i imamo sudsku presudu da je hipoteka izbrisana,nadamo se da cete objaviti ovaj komentar u cilju istine i molimo autora teksta dejana djorica da da svoj komentar jer verujemo da je dobro upznat

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси