Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Правоснажном пресудом одбијена тужба против новинарке “Политике” Оливере Милошевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

27. 01. 2017.

Аутор: Мома Илић Извор: УНС

Правоснажном пресудом одбијена тужба против новинарке “Политике” Оливере Милошевић

Апелациони суд у Београду потврдио је првостепену пресуду којом је је одбијен тужбени захтев за накнаду нематеријалне штете Милоша Стајића из Смедерева против новинарке Оливере Милошевић и “Политика Новине и Магазини” д.о.о.

Стајић је у тужби тврдио да је претрпео душевне болове због повреде части, угледа и људског достојанства “објављивањем нетачних информација” у листу “Политика” и недељнику “Наше новине” у јулу и новембру 2013. године и тражио да му тужени солидарно исплате 3. 500.000 динара.

Током суђења је утврђено да је у “Политикином” тексту, под насловом “Варао купце станова и банкаре”, наведено да је полиција ухапсила Милоша Стајића, власника привредног друштва “Орка” због преваре више од 50 породица коима је продавао станове и локале под хипотеком. Такође је написано да се за аферу “Орка” зне већ пет година, те да се њен власник тек пре три дана нашао иза решетека због преваре, злоупотребе положаја одговорног лица, неодговорног коришћења кредита и других подобности и фалсификовања службене исправе.

Стајић се према том тексту, сачињеном на основу саопштења МУП-а, теретио да је крајем 2007. године од “Пиреус банке” узео дугорочни ненаменски кредит од 650.000 евра за изградњу пословно-стамбеног простора у Смедереву, уз обавезу да од сваког продатог стана отплаћује уговорени износ банци. Непоштујући ову обавезу, власник “Орке” је без знања и сагласности банке продао 45 станова, 60 гаражних места и четири локала за 283.114.281 динара и тако, како је навео МУП, оштетио банку за 62.700.000 динара.

У тексту је још наведено да Стајић није обавестио купце да су некретнине дате у залог на име кредита, а ови нису могли ни у земљишним књигама да открију да постоји терет на тим некретнинама, јер осумњичени судски службеник П. Ћ. није спровео решење о хипотеци Основног суда у Смедереву о укњижби хипотеке првог реда у корист “Пиреус банке”.

Текст готово истоветне садржине објављен је и у “Нашим новинама”. У њему је пренета изјава Стајићевог адвоката који је рекао да нису тачни наводи полиције у кривичној пријави и да ће његов клијент убрзо бити пуштен из притвора. Адвокат је тврдио да је судски службеник, против кога је такође поднета кривична пријава, у земљишне књиге ставио такозвану пломбу на станове које је градила “Орка” и да је сваки купац могао да се увери у то, као и да је пломба исто што и упис у хипотеке првог реда.

У недељнику се затим истиче да власник “Орке” није стао са преварама, односно да је у време док је обмањивао банку и грађане нашао и нове жртве. Као пример наведен је случај у Улици Ђуре Даничића где је Стајић власницима узео куће како би градио нови стамбено-пословни објекат који није ни почео да зида. Куће су срушене, власници су практично остали на улици, а само су једном од њих уступљена два стана под хипотеком у спорном објекту. На крају текста стоји да је у мају 2012. године предузеће “Орка” отишло у стечај, а да је блокада са каматом износила око 85,2 милиона динара.

Суд је констатовао да је пре објављивања ових текстова новинарка покушала да ступи у контакт са Стајићем, али није могла то да учини јер је овај био у притвору.

И Апелациони суд је, као и првостепени, закључио да спорни текст у “Политици” представља” “верно пренето саопштење МУП РС па нема одговорности тужених за штету евентуално насталих објављивањем тих информација, независно од тога да ли су оне неситините и потпуне”. Исту оцену суд је донео и о другом тексту објављеном у недељнику “Наше новине”.

“И по оцени овог суда, тужена Оливера Милошевић, као аутор спорних текстова, поступала је са одговарајућим степеном новинарске пажње примерене околностима…”, пише у правоснажној пресуди Апелационог суда у Београду.

Коментари (5)

Остави коментар
чет

02.02.

2017.

stanar [нерегистровани] у 21:25

istina

dali se pravi selekcija u postavljanju komentara, dali autor teksta moze da da komentar na to sto hipoteke nema, suskom presudom izbrisana a novinarka objavila da su prodavani stanovi pod hipotekom i da se kaze kako je postupala sa duznom novinarskom paznjom

Одговори
сре

01.02.

2017.

pera [нерегистровани] у 18:04

istina 3

mozda moze autor teksta, moma ilic, ps.kakve veze ima porodica sa ovim, drugi put saljem a neobjavljuje se

Одговори
сре

01.02.

2017.

stanar 2 [нерегистровани] у 12:22

istina 2

novinarka objavila da prodaje stanove pod hipotekom, hipoteka izbrisana sudskom odlukom, znaci nepostoji, zasto je to objavila, nista mi nije jasno, el moze neko da mi pojasni o cemu se radi

Одговори
сре

01.02.

2017.

stanar [нерегистровани] у 08:48

istina

bitno je da je hipoteka izbrisana pravosnaznom sudskom odlukom

Одговори
пон

30.01.

2017.

Košava [нерегистровани] у 07:57

kakav sin takav i otac

Olivera je izuzetan novinar i ovakva presuda se i očekivala jer je ona veliki profesionalac . Miloš Stajić je mnoge porodice u Smederevu doveo na ivicu bede ali to nije kraj lopovluku porodice Stajić jer njegov sin D.S. kao načelnik odeljenja za finansije u Gradskoj upravi u Smederevu nastavlja lik i delo svog oca .

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси