Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Наставља се суђење по тужби „Новости“ због објављивања фото-портрета Ратка Дмитровића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

30. 12. 2016.

Аутор: J. Пешић, Д. Бјелица Извор: УНС

Наставља се суђење по тужби „Новости“ због објављивања фото-портрета Ратка Дмитровића

По тужби Компаније ,,Новости’’ и њеног фоторепортера Драгана Миловановића у Вишем суду у Београду 23. фебруара 2017. године биће настављено суђење против новинара ове Kомпаније и листа „Зов“ Срђана Шкора због објављивања фотографија Ратка Дмитровића на свом блогу.

У заказаном наставку суђења за које је на припремном рочишту 14. новембра ове године одређен временски оквир трајања од годину дана, односно три рочишта, биће саслушани законски заступник „Новости“ Ратко Дмитровић, фоторепортер Миловановић и тужени Шкоро.

У тужби стоји да је Шкоро прекршио Закон о ауторским и сродним правима када је 16. новембра и 28. децембра 2015. годинe и 19. марта ове године без сагласности фоторепортера Миловановића и Компаније ,,Новости’’ објавио фотографије на интернет сајту  https://srdjanskoro.wordpres.com, да није назначио име или псеудоним аутора и ауторско дело објавио у непотпуној форми.

У тужби се наводи да су на блогу објављене две различите фотографије, портрети Ратка Дмитровића, без сагласности аутора и Компаније „Новости“.

Због повреде имовинских права првотужилац, компанија „Новости“, тражи надокнаду од 36.000 динара. 

Друготужилац, фоторепортер Миловановић, тражи на име јавног објављивања ауторских дела без назначења имена или псеудонима аутора 100.000 динара, односно 50.000 динара по фотографији, док по основу објављивања ауторског дела у непутпуној форми тужилац тражи накнаду од 200.000 динара, односно 100.000 динара по фотографији.

У одговору на тужбу оспорава се активна легитимација тужилаца с обзиром на понуђене доказе из којих се „не може утврдити да је првотужилац носилац имовинско-правних овлашћења, а да је друготужилац аутор спорних фотографија“.

У одговору на тужбу стоји да је тужени фотографије преузео са интернета, да су доступне свима и да на њима нема упозорења о забрани коришћења, као ни података о аутору, односно било каквог знака да припадају тужиоцу.

Ове фотографије се налазе на бројним порталима и у дневним листовима када је директор и главни и одговорни уредник Компаније „Новости“ јавно износио мишљења и коментаре, али су и тамо без података о аутору и знака да припадају „Новостима“, наводи се у одговору на тужбу.

У одговору на тужбу стоји и да су спорне фотографије коришћене на некомерцијалном блогу туженог, као вид сатиричне илустрације текстова.

Тужени је дугогодишњи новинар и уредник у „Новостима“ и тужиоци му нису указали на повреду ауторских права, наводи се у одговору на тужбу, као и то да је тужба наставак шиканирања, јер се у Првом основном суду у Београду воде спорови у којима тужи компанију „Новости“ због незаконитог премештаја и злостављања на раду.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

01.01.

2017.

Fotograf [нерегистровани] у 11:04

Sramota !!!

Milo - sram te bilo!!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси