Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Бранка Ђукић: Нисам преместила Јасминку Коцијан због Фејсбук коментара о Вучићу и Фекетићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

14. 12. 2016.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Бранка Ђукић: Нисам преместила Јасминку Коцијан због Фејсбук коментара о Вучићу и Фекетићу

У сведочењу пред Вишим судом у Београду директорка ТАНЈУГ-а Бранка Ђукић негирала је да је дискриминисала и злостављала на раду тужиљу Јасминку Коцијан, некадашњу уредницу у овој новинској агенцији. Судија Мирјана Грујичић за јучерашње рочиште предвидела је два сата који нису били довољни да се саслуша Бранка Ђукић и обе стране поставе питања, те је она позвана и у наставку суђења, 19. априла 2017. године.

 

На наводе из тужбе да је „мобинг“ уследио пошто је Јасминка Коцијан на свом профилу на друштвеној мрежи Фејсбук 5. фебруара 2014. године објавила коментар да су спречени активисти Црвеног крста да пруже помоћ завејанима у Фекетићу, у акцији спасавања у којој је учествовао и тада први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, Бранка Ђукић је рекла да то није утицало на премештај тужиље са места уреднице Мултимедијалног деска на место дистрибутера у деску, које је подразумевало мања овлашћења и зараду.

„Нити имам приступ друштвеним мрежама, с обзиром да за то немам времена, нити имам отворен Фејсбук профил. Знам да је у време док је била на боловању на свом Фејсбук профилу објавила текст, односно садржај, у својој приватној режији и обзиром на забуну, што је стајало да је она новинар ТАНЈУГ-а, јер се вест проширила по друштвеним мрежама, доведена је у везу са ТАНЈУГ-ом, па са аспекта да тужиља има вест коју ТАНЈУГ неће да објави. Из тих разлога ме позвао шеф интернет службе и питао шта да по том питању урадимо. Рекла сам му да је тужиља на боловању и да то није вест коју би ТАНЈУГ објављивао, нити је сазнање ТАНЈУГ-а, нити има било какве везе са тим“, рекла је Ђукићка и додала, према записнику са суђења, да наведени случај није утицао на понуду за закључење Анекса уговора о раду, већ да је превасходни разлог био тај што се Коцијан није снашла у видео сектору.

Говорећи о раду тужиље Бранка Ђукић је навела да је по постављењу на место директора 2009. године врло брзо успела да ТАНЈУГ извуче из губитака и уведе у позитивно пословање и да је желела да процес рада побољша што је више могуће, те је имајући у виду да је Коцијан раније радила у овој агенцији и њене остале квалитете позвала да ради на месту шефа видео службе која је била свеже покренута и требало ју је организовати и унапредити.

„Очигледно да се на том радном месту није добро снашла, почеле су притужбе и ја сам је позвала да разговарамо и питала је шта би она желела да ради. Рекла је да би највише волела да ради као дописник из Москве. Објаснила сам да је и ранији дописник био враћен, а да ће у зависности од тога какве ћемо субвенције добити за наредну годину бити одлучено да ли ће се уопште отварати дописништво у Москви, те уколико се отвори да немам ништа против. За то време, а ово се дешавало у октобру 2013. године тужиљи је понуђено, односно, сагласиле смо се да ради у деску, који је врло битан, ако не и један од најважнијих сектора саме агенције, можемо рећи и само срце агенције“, навела је Ђукићка.

Ђукићка је рекла да се у децембру 2013. године због игнорисања дописника са терена који је требало да телефоном издиктира вест, јер није могао другачије да је пошаље, кажњено пет запослених из ноћне смене.

„Дакле, 31.12. је донето решење о дестимулацији свих пет запослених и свима су та решења уручена, осим Јасминки, која је била на боловању. Након што се вратила уручено јој је ово решење о дестимулацији као и свима другима. У јануару месецу те године када се радио финансијски обрачун уместо да ТАНЈУГ добије већу субвенцију, или бар исту, добио је мању, а што је значило да нема могућности за отварање било ког дописништва у иностранству, па ни у Москви. Управо из ових разлога и из оног што сам претходно изјавила, а везано за рад тужиље у видео сектору, дата јој је понуда за закључење Анекса уговора о раду за радно место дистрибутера у деску“.

Одговарајући на наводе из тужбе да је први дан по повратку са боловања, 12. фебруара 2014. Коцијан распоређена да ради ноћну смену, иако је замолила да у тој смени не ради јер се здравствено не осећа добро, што је и био разлог одласка на боловање, Ђукићка је навела да деск једини у ТАНЈУГ-у ради и ноћну смену до 2 или 3 сата ујутру.

„Распоред по ком ће се радити је прављен недељу дана унапред и то је било у надлежности шефа Деска. Знам да је тужиља тражила да не ради ноћу због здравственог стања, међутим, њој је посаветовано да оде у правну службу и достави адекватну документацију на основу које ће бити ослобођена. Тужиља ово није учинила и није јој се могло изаћи у сусрет да јој се не одређују ноћне смене у односу на друге запослене“.

Ђукићка је навела и да није избегавала телефонски контакт са тужиљом када позове деск, да тужиље није било у тиму који је пратио украјински референдум истовремено са ванредним парламентарним изборима у Србији (иако говори руски прим. аут.) јер је „формирана екипа која је била најбржа и најефикаснија за праћење и објављивање свих ових догађаја“.
„Напомињем да је ово тренутно посао тржишта, колико продаш, толико ћеш и добити, да из тих разлога процес рада мора да се одржи на завидном нивоу и да се никада нисам према тужиљи другачије опходила у односу на друге запослене, јер ја њу нисам позвала у Танјуг као моју пријатељицу, ми то и нисмо, него као некога за кога сам сматрала да ће својим радом и знањем потпомоћи и унапредити рад агенције“.

Ђукићка је на крају навела да је 31.10.2015. године одлуком Владе престао да важи Закон о ТАНЈУГ-у и да су сви запослени остали без посла, као и да је свима њима којих је било 200, исплаћена отпремнина, а да је тако било и са тужиљом.

„Обзиром да је морало да се настави са радом док се испуне све обавезе према другим правним лицима, директно добивши тумачење од законодавца, моје дискреционо право је било кога ћу да позовем да обави неопходне послове. Дакле, обзиром да је свим радницима исплаћена отпремнина нисам била у обавези да било кога од њих позовем, већ сам по основу датог дискреционог права одређене позвала. Тужиљу нисам позвала јер нисам бирала кога нећу, него кога хоћу, позвала сам млађе људе и способне, који могу обавити све радне задатке“.
Јасминка Коцијан поднела је тужбу против ЈП Новинске агенције ТАНЈУГ 5. марта 2014. године као запослена на месту дистрибутера у деску. У тужби стоји да је дуже време свакодневно изложена злостављању на раду од стране директорке Бранке Ђукић и то ширењем неистина о њој, игнорисањем њеног присуства, неоправданом и сталном критиком, омаловажавањем радних резултата, неоправданим онемогућавањем да радне задатке извршава, давањем понижавајућих радних задатака, испод нивоа знања и квалификација, као и намерним изазивањем конфликта и стреса.

Тужбеним захтевом се тражи да тужиља на име нематеријалне штете, због повреде права личности, добије 100.000 динара и да јој се због душевних болова услед умањења опште животне активности исплати 100.000 динара, као и да буде професионално рехабилитована, враћена на радно место адекватно стручној спреми и професионалном искуству.

У одговору на тужбу оспорава се тужба и тужбени захтев у целости.

 

Коментари (3)

Остави коментар
сре

04.03.

2020.

Robin Hood [нерегистровани] у 15:00

Re: LAZOVU

Branka je divna zena, majka i prijatelj!!!

Одговори
нед

13.01.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 21:19

Re:

slazem se.

Одговори
чет

15.12.

2016.

Radnik Tanjuga (nekada) [нерегистровани] у 01:34

Sramota

Branka Djukic je uspela da unisti Tanjug i ostavi bez posla sve nas koji smo ga savesno obavljali. Isto je bilo i sa koleginicom Kocijan za koju sam sigurna da je savesno obavljala svoje duznosti. Najvaznije je da ce dir.nepostojece agencje po modelu (ljubimo i volimo ovu Vladu) Vucica otici u penziju (samo Bog zna kako) sa te pozicje otici u penziju, ili, pak iznaci resenje za opstanak Tanjuga koji je u sluzbi vlasti. Licno me je sramota kada pogledam (vrlo retko) sajt i vidim tekstove koji se sada emituju. Dno dna!!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси