Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Одбијена тужба Чедомира Чупића против Е-новина за накнаду штете од милион динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

16. 11. 2016.

Аутор: Мома Илић Извор: УНС

Одбијена тужба Чедомира Чупића против Е-новина за накнаду штете од милион динара

Виши суд у Београду одбио је тужбени захтев који је професор београдског Факултета политичких наука Чедомир Чупић поднео против „Е-новина“, главног и одговорног уредника овог интернет портала Петра Луковића и Лепе Млађеновић из Аутономног женског центра.

 

Чупић је тврдио да су објављивањем текста на поменутом интеренет порталу под насловом „Чедомир Чупић - име са СОС телефона“ повређени његов част и углед и тражио да му на име нематеријалне штете тужени исплате милион динара.

Чланак, чији је аутор Лепа Млађеновић, појавио се на „Е-новинама“ 26. марта 2013. године и у њему се, између осталог, наводи: „Понижавање и презир према женама у говору Чедомира Чупића су мучни, недопустиви за било који универзитет на свету. Сексуално понижавање жена јесте говор мржње и у том смислу јесте вербални злочин, као што говор расизма јесте говор мржње. И све организације које су стале у његову одбрану нису ни свесне да су се ставиле на срамну листу подршке кршењу основних људских права на достојанство грађанки. На жалост, демократа у кога смо имали наде да је једна од референци нове државе, тај дугогодишњи професор који има „интересантна предавања“ на Факултету политичких наука, Чедомир Чупић јесте сексиста. Све што је свака студенткиња о њему рекла је тачно. На СОС телефон Аутономног женског центра против сексуалног насиља већ годинама се јављају студенткиње са разних факултета да пријаве сексуални харасмент од стране професора и асистената. Јављају се и оне које именом и презименом пријављују Чедомира Чупића. И не само њега. Списак је огроман“.

На рочишту пред судијом Мирјаном Грујучић Чупић је изјавио да је због овог текста имао великих непријатности у породици, али и на улици. Уверавао је суд да није сексиста и да је предавања о сексуалности држао на тему „род и сексуалност“ у оквиру предмета социологија. Он је још додао да је Лепа Млађеновић не само аутор спорног текста, већ је против њега делила и летке на факултету.

Износећи своју одбрану, Лепа Млађеновић је рекла да је пре писања и објављивања спорног текста разговарала са студенткињама. Оне су јој, како је  тврдила, причале о  понашању професора Чупића на предавањима и говориле да се због његових ставова, изнетих у форми наводних „шала“ осећају пониженим. Млађеновић је такође навела да је Чупићева предавања видела на једном снимку на Ју-тјубу и да их је оценила као понижавање жена.

Одбијајући Чупићев тужбени захтев, судија Грујичић је у пресуди навела да Млађеновић у спорном чланку „није објавила да тужилац (Чедомир Чупић - прим. нов.) заиста малтретира студенткиње као ни начин на који он то ради, већ да се поједине студенткиње јављају да га за то пријаве... Она такође није навела шта је то тачно што студенткиње о тужиоцу тврде, то ни ово ... не може представљати повреду права тужиоца. Њени вредносни судови о понашању тужиоца такође су нешто што...(Лепа Млађеновић)...има право да објави у оквиру слободе медија и у оквиру слободе мишљења и изражавања таквог мишљења.“

Образлажући зашто није прихваћена тужба, судија Грујичић је у пресуди посебно истакла: “То свакако не значи да је суд становишта да је тужилац заиста сексиста, или да су чињенице које су објављене апсолутно истините, јер тако нешто и није предмет овог поступка. Наиме, ни суд у овом поступку, ни новинари, ни јавна гласила, не испитују тако нешто са апсолутним уверењем, већ са примереном пажњом као правним стандардом, а што је у конкретном случају, по становишту овог суда, и учињено.“

Против ове пресуде Чедомир Чупић може да упути жалбу Апелационом суду у Београду.

Текст је настао у оквиру пројекта "Новинари на суду - Водич кроз судску праксу за новинаре, фоторепортере, уреднике и власнике медија" који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси