Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Станко Црнобрња и Миодраг Попов тужили РТС, траже поништај избора генералног директора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

10. 11. 2016.

Аутор: Ј.Р. Извор: УНС

Станко Црнобрња и Миодраг Попов тужили РТС, траже поништај избора генералног директора

Професор Факултета драмских уметности и некадашњи председник Управног одбора РТС-а Зоран Поповић саслушан је јуче у Вишем суду у Београду као сведок по тужби коју су Миодраг Попов и Станко Црнобрња поднели против Радио-телевизије Србије.

Попов и Црнобрња који су били кандидати на конкурсу за генералног директора РТС-а, а чије су пријаве одбачене због наводне непотпуне документације, траже поништење конкурса на ком је изабран Драган Бујошевић.

Како је наведено у тужби, споран услов конкурса, потврда о радном искуству на руководећим пословима од најмање 10 година, није прецизно дефинисан па су пријаве Попова и Црнобрње неосновано одбијене.

У тужби стоји и да је у Одлуци о избору кандидата било наведено да се против ње тужба може поднети Управном суду, док је права адреса за то Виши суд, па тужиоци сматрају да су тиме доведени у заблуду о правном леку и да то компромитује читав поступак избора генералног директора РТС-а.

У одговору на тужбу РТС наводи да документација тужилаца није била потпуна и тражи одбацивање тужбе.

Како је Поповић истакао на јучерашњем саслушању, он је био на челу УО у време спровођења спорног конкурса на који је, сећа се, стигло 26 пријава.

- Документација за сваког од кандидата била је обимна и није било физичких могућности да је на састанцима УО детаљно прегледамо, а и по струкама нисмо компетентни да то чинимо. Ја сам те пријаве отварао, а генерални секретар их је овлаш прегледао и констатовао да неке нису потпуне о чему смо известили присутне новинаре. Све пријаве су затим прослеђене правној служби РТС-а на детаљну проверу – рекао је Поповић и додао да се не сећа конкретних података за сваког кандидата, али да памти да Црнобрњина потврда о 10 година руководећег искуства од стране Удружења филмских радника није била валидна јер ово удружење не може да издаје такве потврде.

На питање адвоката тужилаца које су биле надлежности чланова УО према Статуту и Правилнику о поступку избора руководећих лица у РТС-у, Поповић је рекао да је требало да отворе коверте и утврде ко испуњава услове, али да из наведених разлога они то нису могли да ураде непосредно, већ су ангажовали правну службу РТС-а.

Он није могао да се изјасни на основу ког документа је УО одлучио да пријаве иду на даљу проверу код правне службе.

На питање адвоката тужилаца како објашњава да је кандидат Миољуб Крсмановић чија је документација на првом састанку означена као некомплетна прошао у други круг, Поповић је рекао да је правна служба вероватно исправила грешку са седнице и утврдила да је документација ипак потпуна.

Поповић је рекао и да УО није тумачио значење услова о 10 година рада на руководећим пословима јер чланови нису компетентни да тумаче правне услове.

Он је изнео и да је додатна провера правнеслужбе имала за циљ поновно прегледање приложене документације, а да накнадно достављена документа нису разматрана.

На директно питање тужиоца Миодрага Попова како је могуће да кандидат Миољуб Крсмановић који уз пријаву није доставио диплому о високом образовању то учини накнадно, сведок је одговорио да то није питање за њега већ за правну службу.

Попов је сведока питао и зашто је потписао одлуку у којој стоји да се тужба може поднети Управном суду, на шта је Поповић одговорио да није правник и да не зна које је правно средство.

Поповић је изјавио и да се није упуштао у анализу зашто је потврда од Удружења филмских радника коју је доставио Црнобрња третирана као неважећа.

Наставак суђења заказан је за 23. јануар 2017. године када ће сведочити један од тужилаца Миодраг Попов.

Коментари (4)

Остави коментар
пон

14.11.

2016.

gledano sa strane [нерегистровани] у 22:21

jadan konkurs

Očigledno je konkurs bio neregularan, kandidati su poniženi.
Unapred se znalo ko će dobiti mesto direktora. Naravno, suđenje će se razvući do isteka mandata Bujoševiću ili dok ga neki politički vetar ne odnese.
Da vidim tog sudiju koji će pošteno i efikasno da donese presudu...

Одговори
пет

11.11.

2016.

Senior [нерегистровани] у 09:22

STARA praksa

U svemu ovom prepoznajem beskrajnu bahatost RTS-a i konkurs koji je bio neregularan ili namesten. Potom sledi cutanje odgovornih na RTS-u, a kad ih zakon pritisne manji su od makovog zrna. Kako na pitanja pred sudom odgovara jedan profesor univerziteta je zalosno, kao da prica o bundevama a ne o ljudskim sudbinama o kojima je licno odlucivao. Ko odlucuje u RTS-u, UO ili neko drugi? Kad stavis svoj potpis na dokumen moze li drugi da odgovara, profesore Popoviću?!

Одговори
чет

10.11.

2016.

Кандидат [нерегистровани] у 18:09

СРАМОТАН КО НКУРС

Лично сам био један од кандидата и видео колико је било безакоња. Сад ми је жао што их и ја нисам тужио. Нисам то учинио јер нисам имао увид у ту документацију коју наводе Попов и Црнобрња. Па ово што прича З.Поповић ми је невероватно! Он каже је цепао коверте са пријавама и ОВЛАШ прегледавао пријаве, а ко је одлучивао: правна служба РТС???
Какав је то критеријум 10 година на руководећем месту. Шта значи руководеће место, или да је угледан у струци. Ко је тај који мери нечији углед?
Да ли је заиста тачно да један од кандидата који је прошао проверу није приложио диплому? Не могу да верујем!!!

Одговори
чет

10.11.

2016.

informator [нерегистровани] у 17:36

Seća li se ičega Popović

A, šta je sa Bujoševićem, zašto njega niko ne spominje? Da li je istinita da je umesto potvde na konkurs priložio naslovnu stranu novina u kojima je radio, a u planu i programu da će uvesti taksu za traktore, prikolice i motokultivatore?
Kako je moguće da među kandidatima za direktora RTS uopšte bude neko ko nije priložio diplomu? I šta se onda proverava: da li se zove fakultet da se pita pošto je kandidat zaboravio. Otkud sad taj proces kada je konkurs održan početkom proišle godine, a završen maja 2015.g.???

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси