Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Наставиће се саслушање Ратка Дмитровића по тужби Срђана Шкора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

24. 10. 2016.

Аутор: Мома Илић Извор: УНС

Наставиће се саслушање Ратка Дмитровића по тужби Срђана Шкора

У Првом основном суду у Београду је у четвртак 20. октобра настављено суђење по тужби Срђана Шкора, некадашњег шефа деска “Вечерњих новости” због незаконите смене и премештаја у лист “Спорт” који је у међувремену угашен, пошто га је Компанија “Новости” продала.

 

На овом рочишту требало је да буде настављено саслушање Радомира Дмитровића, генералног директора и главног и одговорног уредника “Вечерњих новости”, али се он није појавио у судници. Адвокат Мирко Мркић, пуномоћник “Новости”, обавестио је суд да Дмитровић није дошао на рочиште зато што је тог дана имао промоцију књиге у Новом Саду.

Анексом уговора из маја 2014. године, Шкоро је „због измењених околности“, односно „због потребе процеса и организације рада“ из редакције „Вечерњих новости“ премештен у лист „Спорт“, на место помоћника одговорног уредника. Новинар тврди да премештај представља казну за његов јавни иступ у „Јутарњем програму“ Радио телевизије Србије (РТС), на дан инаугурисања нове српске владе 27. априла претпрошле године, када је изнео своје мишљење о кабинету  Александра Вучића.

У тужби се, између осталог, истиче: „Убрзо после гостовања у „Јутарњем програму“ РТС-а, тужилац је, најпре, 9. маја 2014. године, усмено смењен и избрисан из импесума листа са послова шефа деска, а  затим спорним анексом и формално удаљен из редакције листа „Вечерње новости“ и премештен у редакцију листа „Спорт“, на послове које никада није радио, у лист који је пред гашењем и за зараду која је двоструко нижа од зараде коју је до тада имао“.

Одговарајући на тужбу Шкора Компанија “Новости” навеле је да је овај новинар који је до тада пратио политичке и друштвене теме, у спортски лист премештен због "потреба процеса и организације рада" као и да су то наметнуле "измењене околности". У истом одговору још стоји и да ново радно место одговара стручној спреми Шкора.

Једно од кључних питања које је суд на поменутом рочишту настојао да разјасни је да ли и у ком правилнику о систематизацији постоји радно место на које је Шкоро распоређен.

Пуномоћник “Новости” је одговарајући на питање судије Станиславе Митровић истакао да о томе не може тренутно да се изјасни док не консултује правну службу компаније, односно да одговор може да пружи генерални секретар ове новинске куће, па је предложио његово саслушање.

Мркићевом предлогу за додатним саслушањем генералног секретара Компаније “Новости” успротивио се Шкоров адвокат Зоран Лакићевић.

- Радно место у листу “Спорт” на које је Срђан Шкоро пребачен из редакције “Вечерњих новости” није систематизовано. О томе се изјаснила тужена страна у одговору на тужбу у којој је истакла да то радно место не постоји у Правилнику о систематизацији, већ да је распоред у складу са упоредним условима који важе за друге листове и додатке у  кући “Новости”- рекао је Лакићевић који се успротивио саслушању нових сведока.

После адвокатског “дуела” суд је одлучио да настави саслушање Радомира Дмитровића и наредно рочиште заказао за 23. децембар. 



 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

24.10.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 16:36

Nejasno

Imao promociju knjige u Novom Sadu dok se u Beogradu odrzava sajam knjiga???????

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси