Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Бизнисмен Владимир Врбашки тражи од новинара Предрага Ћурчије 10 милиона за повреду угледа и душевну бол
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

03. 10. 2016.

Аутор: Ј. Р. Извор: УНС

Бизнисмен Владимир Врбашки тражи од новинара Предрага Ћурчије 10 милиона за повреду угледа и душевну бол

Бизнисмен Владимир Врбашки тужио је пред Вишим судом у Београду новинара РТВ-а Предрага Ћурчију за увреду и тражи обештећење од чак 10 милиона динара. У тужби је, између осталог, наведено да је у прилогу емитованом 14. јула у Војвођанском дневнику o станарима објеката бивше Прве управе у Гакову у власништву Врбашког који су данима били без струје, Ћурчија рекао:

„Господину Врбашком, власнику фирме SCOM из Фекетића, новом власнику ових станова, оставили смо поруку у Трећој управи у Гакову да одговори на питања шта ће бити са станарима у овом насељу, међутим, до данас нам се није јавио. Он је, иначе, познат по томе што је у атару Гакова његова фирма узурпирала више од 2.500 хектара државних ораница. Одговор и даље чекамо.“

Врбашки сматра да је овом изјавом означен као криминалац, што „штети његовом угледу и причињава душевну бол“ и „има негативан утицај на пословну делатност привредних друштава којих је власник или сувласник“.

- Реч је о класичном покушају притиска на новинаре да би се сакриле нелегалне радње. У Гакову појединци и фирме већ неколико година ван закона обрађују државно пољопривредно земљиште. То је државу до сада оштетило за најмање милион евра – рекао је Ћурчија за УНС.

Он је додао да је о тој теми годинама извештавао и да за своје тврдње има доказе, али да нико од државних органа није реаговао.

- Ако пољопривредна инспекција затекне на њиви људе из те фирме и направи записник, а нико не поступи по њему, јасно је да то раде под нечијом заштитом – казао је Ћурчија.

У одговору на тужбу Ћурчија је навео да изјаве у прилогу нису његови „произвољни наводи дати без претходне провере примерене околностима“, као и да тужилац користи суд као средство одмазде којим покушава да „економски исцрпи тужене који истражују теме за које јавност има интерес да буде обавештена“.

Текст је настао у оквиру пројекта "Новинари на суду - Водич кроз судску праксу за новинаре, фоторепортере, уреднике и власнике медија" који je суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси