Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Функционери ДСС-а из Сремске Митровице тужили уредника „Сремскомитровачког портала“ за увреде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

26. 09. 2016.

Аутор: М. Илић, К. Ковач Извор: УНС

Функционери ДСС-а из Сремске Митровице тужили уредника „Сремскомитровачког портала“ за увреде

Председник Градског одбора ДСС-а у Сремској Митровици Микица Илић и бивши помоћник градоначелника у том месту Василије Радосављевић тужили су пред Основним судом у Сремској Митровици главног и одговорног уредника “Сремскомитровачког портала” Милана Миливојевића за увреду. Микица Илић у тужби је навео да је Миливојевић од 1. фебруара до 4. априла ове године, текстом “СКАНДАЛ: ДСС са предизборног скупа удаљио кандидата из Митровице”, као и коментарима на текст, “у намери да га омаловажи као личност и означи га као извршиоца незаконитих радњи и кривичних дела изнео увреде и неистине које нарушавају достојанство личности тужиоца и шкоде његовој части и угледу”.

Због тога од суда тражи да Миливојевића казни са 450.000 динара.

Како је Миливојевић рекао за Удружење новинара Србије (УНС) „Илић га тужи за нешто што уопште не постоји у његовим текстовима“.

„Тужи ме за нешто што не постоји на сајту, што ја нисам писао. Неке коментаре приписује мени, као да сам их ја писао, што није тачно. Оно што он прилаже суду су мењани текстови са мог портала, фалсификати. Ово је очигледан притисак на портал који пише критички и који се и у време када је ДСС био на власти у Сремској Митровици није либио да критикује власт“, истиче Миливојевић.

Ипак, Илић за УНС то демантује и истиче да има необориве доказе да је „Миливојевић у текстовима вређао њега, његову мајку и оца, и да је када је добио тужбу, спорне делове текстова брисао“.

„Писао је свашта о мојој породици, вређао их, а о мени да сам шверцер и криминалац. Свако се данас може називати новинаром. Након што сам га тужио преправљао је текстове на сајту, несвестан да се вештачењем то може доказати. Такође, писао је лажне коментаре на сајту, вређао људе потписујући се мојим именом. Све ми је то стварало непријатности и проблеме. Морао сам да се извињавам људима за нешто што нисам писао. То се на суду лако доказује, интернет све памти. Имаће прилику на суду да докаже да није то писао, али напомињем, све је то лако доказиво и проверљиво, само што он није довољно информатички писмен“, истиче Илић.

Први главни претрес у овом случају одложен је због Илићевој недоласка, док је на другом, који је одржан 9. септембра, Миливојевић затражио од суда да се пре изношења одбране упозна са прилозима које је Илић поднео уз тужбу, па је суђење осложено за 27. октобар.

За исто кривично дело и у сличном тону,  тужбу против Миливојевића је срочио и бивши помоћник градоначелника Сремске Митровице Василије Радосављевић.

Он сматра да је објављивањем текстова од 26. и 17. јула прошле године “ЗАМЕТАЊЕ ТРАГОВА: Зашто Василије Радосављевић продаје кућу” и “АФЕРА: Високи функционер тајно у бесцење, купио стан у власништву града” главни уредник “Сремскомитровачког портала изнео “увреде и неистине” и такође тражи од суда да Миливојевића казни са 450.000 динара.

Крајем прошле године Радосављевић је допунио тужбу, наводећи да му је је Миливојевић са још три текста нанео увреде.

Милосављевић за УНС каже да и наводи у овој тужби нису веродостојни.

„Радосављевић је такође у текстове уносио сам своје формулације, ништа од наведеног се не налази на порталу“, истиче Милосављевић.

Василије Радосављевић данас није био доступан за позиве УНС-а.

На претресу одржаном 9. септембра дошло је до инцидента док је судија Марија Јеловац диктирала записник.

Како стоји у записнику: “…у једном моменту приватни тужилац (је) скочио и кренуо према окривљеном говорећи му 'Немој име да ми помињеш и да ме вређаш', након чега је приватни тужилац био опоменут од стране судије да не може тако да се понаша и да уколико се настави такво понашање да ће бити позвано обезбеђење да буде присутно у судници….”.

После овог ексцеса, главни уредник “Сремскомитровачког портала” је изјавио да на овом суђењу не може више да износи своју одбрану, па је судија Јеловац главни претрес одложила за 27. октобар.

Микица Илић је крајем априла ове године против Миливојевића поднео тужбу и Вишем суду у Београду у којој тражи да му главни и одговорни уредник портал на име накнаде нематеријлане штете исплати 300.000 динара. Судија београдског Вишег суда Маја Илић је одбацила тужбу, али је Апелациони суд у Београду укинуо ово решење 17. августа, вратио предмет нижем суду и наложио да понови поступак.

Текст је настао у оквиру пројекта "Новинари на суду - Водич кроз судску праксу за новинаре, фоторепортере, уреднике и власнике медија" који je суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. 

 

Коментари (2)

Остави коментар
чет

27.10.

2016.

Istina [нерегистровани] у 13:14

slihtara

Milivojevic je jednostran, a pri tom i neuk za posao kojim se bavi. Njegov portal je sve samo ne kriticki, osim za vladajucu garnituru. Novinarske organizacije bi morale ustati u odbranu profesije, ovo je sramota koliko nam je novinarstvo, kao i sve ostalo, izgubilo smisao. Tekstovi na portalu u vreme izborne kampanje su bili vise nego brutalni, usmereni iskljucivo protiv ljudi sa kojima ima licne probleme i nisu u naprednoj stranci.

Одговори
уто

27.09.

2016.

Narcisa [нерегистровани] у 07:21

Laz

Milivojevic nije novinar, portal je otvoren iskljucivo radi licnog izivljavanja pomenutog. Koje kakvi tekstovi iskljucivo govore jednostrano gde se samo po jednima pljuje, dok se aktuelni ne diraju ni slovom. Malo su trazili za otsetu kolike je sramne uvrede ispisivao, sramota za novinarstvo, ovo nije ni nivo zute stampe.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси