Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  НУНС правоснажно осуђен по тужби новинара Новости које је сумњичио „за организовање и подстицање геноцида“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

07. 09. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС

НУНС правоснажно осуђен по тужби новинара Новости које је сумњичио „за организовање и подстицање геноцида“

Апелациони суд у Београду потврдио је пресуду Првог основног суда у Београду и пресудио да је Независно удружење новинара Србије (НУНС) криво за претрпљене душевне болове и повреду части и угледа новинара „Вечерњих новости“ Душана Стојића, Ненада Ненковића и Милорада Бошњака. Апелациони суд смањио је износ казне, па је тако НУНС тужиоцима обавезан да плати по 50.000 уместо по 200.000 динара, увећаних за судске трошкове.

Извршни одбор НУНС-а поднео је Тужилаштву за ратне злочине 1. јула 2009. године кривичну пријаву против НН лица, односно одговорних лица и новинара у Радио-телевизији Београд, Радио-телевизији Нови Сад, дневним листовима „Политика", „Вечерње новости" и др, за „организовање и подстицање на извршење геноцида и ратних злочина“ позивајући се, поред осталог, и на анализу текстова ових новинара у свом издању „Досије о медијима“.

Стојић, Ненковић и Бошњак, које заступа адвокатска канцеларија „Томановић“, тужили су НУНС сматрајући да је пријава иако против НН лица, уперена против њих, јер се у „Досијеу о медијима“ анализирају њихови текстови, уз нетачно навођење садржаја. 

Апелациони суд у пресуди је навео да у текстовима Стојића, Ненковића и Бошњака нема, како стоји у анализи „Досијеа о медијима“, „хрватске животињске природе“,  „хрватског варварства“, и  „демонске природе Хрвата“, како је навела Ивана Јовановић, ауторка текста „Ратници другог ешалона“ - „Улога медија и новинара у распиривању међународне мржње и ратовима на подручју бивше СФРЈ“. Суд наводи да „текстови тужилаца представљају извештаје са ратом захваћених подручја тадашње СФРЈ, информације о страдању цивила и активностима тадашње војске против паравојних формација. Текстови не садрже констатације које би биле увредљиве за хрватски народ“, наводи се у пресуди.

Судија Иван Негић у образложењу пресуде истакао је и да је првостепени суд правилно утврдио да „анализа текстова тужилаца изнетих у публикацији 'Медији и рат' који је објавио НУНС превазилази оквире основане, професионалне критике“.

Подсетимо, некадашњи новинари Новости тужбом су тражили по 300.000 динара за претрпљене душевне болове због повреде части и угледа. Првостепени суд претходно је делимично уважио њихов захтев налажући НУНС-у да им надокнади нематеријалну штету са износом од по 200.000 динара увећану за судске трошкове, док је Апелациону суд овај износ смањио на по 50.000 динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси