Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Саслушањем новинарке и Бранке Ђукић настављен спор Маја Бекчић Петровић против Танјуга
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

06. 10. 2015.

Извор: УНС

Саслушањем новинарке и Бранке Ђукић настављен спор Маја Бекчић Петровић против Танјуга

Суђење по тужби бивше новинарке Танјуга Маје Бекчић Петровић против ове новинске агенције настављено је данас у у Првом основном суду у Београду саслушањем странака. Бекчић Петровић је од суда тражила поништавање Анекса уговора о раду којим је у августу 2013. године са места помоћника главног и одговорног уредника за спољно-политички сервис премештена на место новинара-репортера са знатно нижом зарадом.

 

Како је на саслушању навела Бекчић Петровић, након што је у јулу 2013. конкурисала за директора ове новинске агенције, Анексом уговора, без образложења, премештена је на место новинара-репортера.

“Када сам се у јулу вратила са одмора, директорка Бранка Ђукић је на колегијуму рекла – у интеррегнуму од расписивања конкурса, неке ствари су постале јасне. Након тога је навела ко су чланови колегијума и мог имена није било. Напустила сам колегијум и вратила се на своје тадашње радно место - помоћнице главног и одговорног уредника за спољно-политички сервис, да наставим са радом, када сам видела да ми је одузето право емитовања вести, што је драконска казна у Танјугу. Сигурна сам да је директорка наредила да ми се одузме ово право” рекла је Бекчић Петровић.

Она је додала да је недељу дана касније анексом уговора премештена са места помоћника главног и одговорног уредника за спољно-политички сервис на место новинара-репортера.

“Хтела сам да обављам и тај посао, али нисам имала услова. Нисам добијала послове, сама сам смишљала шта да радим, нисам имала где да седим”, рекла је Бекчић Петровић и додала “да је сигурна да је разлог за премештај то што је конкурисала за директора Танјуга”.

Заступница Танјуга, директорка Бранка Ђукић навела је да је “2013. године почела са реорганизацијом уредничке структуре у Танјугу и да је Мају Бекчић Петровић и још једну колегиницу сменила са места помоћника главног и одговорног уредника јер је схватила да је ова позиција нецелисходна”.

“Танјуг има 180 запослених, а Маја Бекчић Петровић је једина незадовољна. Преместила сам је на место новинара репортера јер је Танјуг новинска агенција којој је производња вести кључна, те сам сматрала да би се тако постигли бољи резултати. Рапоредила сам их ценећи њихове професионалне квалитете. Маја Бекчић Петровић одлично пише, одлично ради новинарски посао и њена смена нема никакве везе са конкурисањем за директора Танјуга. Тај конкурс и не спроводи Танјуг. Правилником усвојеним ове године реорганизација је завршена и места помоћника главноог и одговорног уредника су избрисана из систематизације”, рекла је Ђукић и додала да она није наложила да се Бекчић Петровић одузме право емитовања вести, већ да је само дала налог правној служби да састави анекс, као и да не зна да ли је Бекчић Петровић могла да емитује вести.

Како је навео судија Радун Бубања, пресуда се очекује за десетак дана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси