Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Настављено суђење Шкоро-Новости, саслушан један сведок
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

08. 09. 2015.

Извор: УНС

Настављено суђење Шкоро-Новости, саслушан један сведок

Суђење за доказивање незаконитог премештаја Срђана Шкора, некадашњег шефа деска „Вечерњих новости“, на место помоћника одговорног уредника дневног листа „Спорт“ настављено је јуче у Првом основном суду у Београду саслушањем шефа центра информационих техонологија у Компанији „Новости“.

 

Судија Станислава Митровић заказала је ново рочиште за 1. децембар. На наредном рочишту биће, уз тужиоца Шкора, саслушани и генерални директор и главни и одговорни уредник Компаније „Новости“ Ратко Дмитровић и генерална секретарка Лидија Обрадовић.

„Као што сматрамо да је смењивање Срђана Шкора са радног места шефа деска у листу 'Вечерње новости' уследило као неоправдана казна за јавно изражено мишљење у другом медију, што је у супротности са Законом о јавном информисању и медијима, па и са одредбама Колективног уговора у Компанији ''Новости', тако мислимо и да његов премештај на објективно непотребне послове другог помоћника одговорног уредника листа 'Спорт' има искључиво казнени и дискриминаторни карактер“, рекао је адвокат УНС-а Зоран Лакићевић.

Лакићевић наводи да је на јучерашњем рочишту шеф центра за информационе технологије у Компанији 'Новости' потврдио да Шкоро на новом радном месту није  технички могао да приступа текстовима листа „Спорт“.

„Дакле, није могао ни да обавља послове помоћника одговорног уредника тог листа. Премештај на те послове и није био потребан, јер је лист 'Спорт' већ имао, и данас има, и помоћника и заменика одговорног уредника“, рекао је Лакићевић.

Адвокат који заступа Компанију „Новости“ Мирко Мркић рекао је УНС-у да је реч о поступку из радног права и да нема изјаву поводом јучерашњег рочишта.  

„Од почетка тврдим да сам трајно истеран из 'Новости' и премештен у лист који је сада продат Саши Мирковићу, истакнутом члану Српске напредне странке. Био сам у ситуацији да уколико ту одлуку не испоштујем, будем на списку незапослених“, рекао је Шкоро УНС-у и додао да је „јучерашње суђење показало да је стварни циљ његове смене, која је уследила након гостовања на РТС-у, био да остане без посла“.

„Да је у питању природна смена, с обзиром на моје квалификације, знање, искуство и претходне послове које сам обављао, био бих премештен на друго радно место, а не у 'Спорт' са циљем трајног избацивања са посла“, рекао је Шкоро.

Суђење Шкоро-Новости почело је 28. јануара ове године. Компанију „Новости“ у овом спору заступа канцеларија Фила, док новинара Срђана Шкора брани адвокат УНС-а Зоран Лакићевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси