Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Првостепено осуђен НУНС по тужби некадашњих новинара Новости које је сумњичио „за организовање и подстицање геноцида“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

22. 07. 2015.

Извор: УНС

Првостепено осуђен НУНС по тужби некадашњих новинара Новости које је сумњичио „за организовање и подстицање геноцида“

Први основни суд у Београду пресудио је да је Независно удружење новинара Србије (НУНС) дужно да некадашњим новинарима „Вечерњих новости“ Душану Стојићу, Ненаду Ненковићу и Милораду Бошњаку исплати по 200.000 динара за претрпљене душевне болове, због повреде части и угледа. Извршни одбор НУНС-а поднео је Тужилаштву за ратне злочине 1. јула 2009. године кривичну пријаву против НН лица, односно одговорних лица и новинара у Радио-телевизији Београд, Радио-телевизији Нови Сад, дневним листовима „Политика", „Вечерње новости" и др, за „организовање и подстицање на извршење геноцида и ратних злочина“ позивајући се, поред осталог, и на анализу текстова ових новинара из свог издања Досије о медијима.

 

Стојић, Ненковић и Бошњак, које заступа адвокатска канцеларија „Томановић“, тужили су НУНС сматрајући да је пријава иако против НН лица, уперена против њих, јер се у Досијеу о медијима позива на њихове текстове, уз нетачно навођење њиховог садржаја. . 

Суд је утврдио да у текстовима Стојића, Ненковића и Бошњака нема, како стоји у анализи Досијеа о медијима, „хрватске животињске природе“,  „хрватског варварства“, и  „демонске природе Хрвата“, како је навела Ивана Јовановић, ауторка текстова „Улога медија и новинара у распиривању међународне мржње и ратовима на подручју бивше СФРЈ“ и „Ратници другог ешалона“.

Суд је након увида у текстове утврдио да се ради о „квалификацијама које нису у сагласности са садржином текстова“.

Као законска заступница НУНС-а у време подношења тужбе Тужилаштву Надежда Гаће је на суду изјавила да намера НУНС-а није била да се „било ко означи као ратни хушкач већ да се документација која се односи на извештавање са тих подручја достави Тужилаштву за ратне злочине како би они у оквиру својих надлежности оценили има ли одговорности и чије“. 

У свом исказу Гаће се позвала  на закључак скупа у Дубровнику на коме су присуствовали тужиоци из Србије и региона, и где је закључено да се сачини „анализа поступања у оквиру новинарске професије“. 

Скуп у Дубровнику 13. и 14. новембра 2007. године организовао је ОЕБС под називом „Одговорност медија за ратне злочине на подручју бивше Југославије“, а од новинарских удружења из Србије једино је позван НУНС.

Сведок Миомир (Миша) Бркић, који је био потпредседник НУНС-а, на суду је изјавио „да му је познато да ниједна пресуда за кривично дело геноцида није донета у Републици Србији, није му било познато да није донета ни за кривично дело подстрекавања за наведено дело, али и да му је било познато то га не би спречило у намери да подржи такву пријаву“.

Тужилац Ненад Ненковић, бивши новинар Новости, на саслушању је навео да му је најтеже пало „то што су сумње које су изражене доживео од колеге Мише Бркића са којим је седео у истој редакцији и за истим столом и са којим је обављао посао у истом сектору“.

Такође тужилац Милорад Бошњак на суду је рекао да у тексту који се цитира у НУНС-овом Досијеу „није споменута ниједна једина реч која представља позив на геноцид нити се говори о злочиначкој природи Хрвата“ и додао да је „непосредно након објављивања поменуте публикације чију су садржину пренели штампани дневни медији и интернет портали, као и електронски медији, доживео инфаркт миокарда, што је очигледно последица јавне увреде његове личности.“

Пензионисани новинар Новости и тужилац Душан Стојић  изјавио је на суду да га је нарочито повредило да се „приликом сачињавања публикације „Досије о медијима“ говори о НН извршиоцима а у ствари се у образложењу навода спомињу подаци који упућују на њега недвосмислено“.

У образложењу пресуде судија Ирена Трифуновић Радуловић наводи да је „оправдана активност туженог да критикује и позива на одговорност припаднике новинарске професије који су се ставили у службу ратно-хушкачке пропаганде, међутим, да анализа текстова тужилаца изнетих у публикацији „Медији и рат“ који је објавио тужени, превазилази оквире основане, професионалне критике и у најмању руку изражава тенденцију да тужиоци без задршке буду стављени у поменуту групацију“. 

Некадашњи новинари Новости тужбом су тражили по 300.000 динара за претрпљене душевне болове због повреде части и угледа, а суд је делимично уважио њихов захтев налажући НУНС-у да им надокнади нематеријалну штету са износом од по 200.000 динара увећану за судске трошкове.

Против ове пресуде НУНС се може жалити Апелационом суду у Београду.

 

Коментари (4)

Остави коментар
сре

22.07.

2015.

sena todorovic [нерегистровани] у 22:04

nije prvi put

nije prvi put da nada gace neodgovorno etiketira ljude. licno sam dozivela veliku torturu od nje,jelke jovanovic i dejana anastasijevica, kada sam iz medija saznala da su me iskljucili iz nuns-a(ja sam,inace,da podsetim, osnivac ovog udruzenja), a iskljucenje se zasnivalo na kafanskom prikupljanju potpisa od strane gordane susse. od aprila 2005.dakle 10 godina, nisam uspela da saznam pravi razlog za takvu odluku. jedino sto mi pada na pamet je da sam sussi i gacce smetala kao nezgodan svedok, jer smo,i pre nuns-a, zajedno radile u rts-u visse od tri decenije.

Одговори
сре

22.07.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 19:05

malo

Trebao je vise da ih rebnu. Upropastili su ljudima zivot.

Одговори
сре

22.07.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 18:52

ispravka za tekst "zlokobno natašino doba"

umesto "zlokobno natašino doba", treba da stoji "zlokobno nadeždino doba"

Одговори
сре

22.07.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 18:48

zlokobno natašino doba

ivana jovanović i nadežda gaće, ajte molim vas. pa, nije, valjda, neko od tih persona očekivao da postupe pravedno i objektivno. u bilo čemu. sreća da padoše njihovi patroni, jer bi, slutim, mnogi novinari, drukčije misleći od tih vrlih dama, verovatno, i zatvorske kapacitete popunjavali. bilo neko nadeždino doba, ne povratilo se.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси