Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Александар Чупић (Е-Панчево) тужио Ненада Живковића (Панчево Си Ти) због “депресије”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

13. 12. 2022.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

Александар Чупић (Е-Панчево) тужио Ненада Живковића (Панчево Си Ти) због “депресије”

Данас је одржано прво рочиште по тужби Александра Чупића, уредника Е-Панчево против Ненада Живковића, уредника портал Панчево Си Ти за повреду части и угледа. Чупић је тужбу поднео због текста “Уредник Е-Панчева Чупић није се ниједном појавио на суду у два процеса који трају готово две године”, објављеног на сајту Цензоловка, а који су пренели портали “Панчево Си Ти”, “Пан пресс” и “013инфо”. Чупић од сва четири портала, због повреде угледа, тражи надоканду од по 300.000 динара.

 

Ненад Живковић, уредник портал Панчево Си Ти претходно је тужио Александра Ћупића, новинара из Вршца због низа текстова у којима га је најгрубље вређао, називајући га “експонент усташтва у Србији, страни плаћеник, ученик шпијуна, лажни новинар, лажни миротворац…”

Два спора, од којих је један окончан правоснажном пресудом у корист Живковића трајали су неколико година. После једног рочишта, Цензоловка је објавила текст са суђења, ауторке Иване Предић, који је постао предмет новог спора.

Чупић је потом тужио медије који су текст пренели са Цензоловке, сматрајући да му је повређен углед, јер је наведено да је “пети пут одсуство оправдао медицинском документацијом из Специјалне болнице за психијатријске болести у Вршцу”, а да у документацији стоји да “пати од депресије и да му је преписана терапија”.

Чупић је на данашњем рочишту навео да су у тексту објављене неистине и да је у питању оркестрирана кампања, због које је имао доста проблема.

“Напомињем да сам члан Управног одбора Радио-телевизије Војводина. Морао сам да објашјавам својим клијентима да немам психичких проблема, да нисам психијатријски случај. У мом здравственом картону забележен је податак да сам имао проблем са депресијом, а заправо је реч о пост-ковид депресији која се јавља код свих пацијената и траје неколико дана”, изјавио је Чупић.

Он је додао да је разлог недоласка на рочиште био бол у леђима и да има проблем са дискус хернијом. Потрвдио је да је медицинска документација коју је приложио из Специјалне неуропсихијатријеске болнице, али да је у њој читав след који прати његово здравствено стање, па и “пост-ковид депресија”, али да је разлог за недолазак био бол у леђима. Додао је да за јавност није био битан разлог одлагања рочишта, а да је његово здравствено стање лична ствар.

Вељко Милић, бранилац Ненада Живковића као примедбу на исказ навео је да су у тексту наведене истините информације које су добили од поступајућег судије, да тужени нису имали увид у медицинску докумантацију, а да предрасуде јавности о депресији нису одговорност туженог.

Ненад Живковић је током саслушања рекао да је колегиница пренела оно што је чула од судије и да нису имали увид у поднесак којим је тужилац оправдао изостанак. Додао је да нису имали разлога за сумњу у судијине речи, а да колегиница Предић није имала намеру да дискредитује тужиоца.  Живковић је навео да је пре објављивања прочитао текст и да му ништа није било спорно.

На питање адвоката тужиоца који је интерес јавности да прати поступак између два физичка лица, Живковић је одговорио да је тај поступак илустрација медијске сцене у Србији и да су у текстовима због којих је тужио Чупића увреде које не би требало да буду прихватљиве у јавној конуникацији, па је због тога постојао интерес јавности за суђење.

Следеће рочиште заказан је за 14. март 2023. године.  

Данас је требало да буде одржано и суђење по тужби Александра Чупића против Иване Предић и портала Цензоловка, али због избора поступајућег судије у Апелациони суд, рочиште је одложено.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси