Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Сведок на суђењу по тужби Врбашког против Ћурчије и РТВ-а потврдио да су тужени тачно пренели изјаву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

16. 06. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Сведок на суђењу по тужби Врбашког против Ћурчије и РТВ-а потврдио да су тужени тачно пренели изјаву

На суђењу у београдској Палати правде данас су, по тужби бизнисмена Владимира Врбашког против новинара Предрага Ћурчије и Радио-телевизије Војводине (РТВ) „због повреде угледа и нанетог душевног бола“ у прилогу те медијске куће из 2016. године, саслушани сведоци одбране и некадашњи житељи Гакова Миодраг Гарајски и Петар Кожан. Петар Кожан је у својој изјави потврдио аутентичност својих изјава у прилогу, као и чињеницу да су житељи Гакова звали Ћурчију информише јавност о њиховим проблемима.

Предрага Ћурчију и РТВ је тужио бизнисмен из Фекетића Владимир Врбашки, потражујући 10 милиона динара одштете „због повреде угледа и нанетог душевног бола“. Ћурчија је 2016. године урадио прилог о становницима насеља Прва Управа у Гакову, којима је нестала струја и вода, јер, како кажу, предузеће „Граничар“ није прослеђивало новац који су уплаћивали за комуналије Електродистрибуцији. У прилогу је са „Граничаром“ доведен у везу и Врбашки, а репортажа је емитована без његове изјаве. Ћурчија је на претходном рочишту тврдио да је покушао више пута да ступи у контакт са овим бизнисменом, међутим, одговора није било.

Драган Кожан, који је био саговорник у том прилогу, потврдио је да је његова изјава потпуно аутентична, верно пренета и да није било никаквог кориговања.

„Био сам међу више од сто становника насеља Прва управа у селу Гакову када је у мају 2016. године наших 28 породица остало без струје. Због тога смо позвали РТВ и господин Ћурчија је дошао са сниматељем и интервјуисао многе од нас. Репортажа, која је верно одсликала нашу реакцију појавила се на телевизији“, рекао је Кожан.

Како је рекао, током пролећа те године фирма SCOM је одржала састанак у једној од управних зграда у насељу Прва Управа, на коме је од становника насеља тражила да потпишу папире којима дају сагласност да њихови станови пређу у власништво те фирме.

„Неки су потписали, али ја нисам. Убрзо је почело да се шушка да ће сви бити исељени, а затим је нестала и струја. Тада смо сви морали да се иселимо, поготово ми који имамо децу. Ја имам дете са инвалидитетом, те сам већ пар дана по искључењу струје напустио стан“, додао је Кожан.

Гарајски и Кожан радили су у фирми „Граничар“ пре него што је дошло до искључења струје и тражења сагласности да се станови препусте фирми Владимира Врбашког. Обојица тврде да им је директор, док су били радници те фирме, рекао да ће фирма „Фармленд“ , у власништву Владимира Врбашког, постати стратешки партнер „Граничара“.

Осим проблема са струјом, фирме „Фармленд“ и „Граничар“ се помињу и у контексту обраде државног земљишта.

„Ми сељани смо се окупили да бранимо ту њиву од узурпације, јер су почели да је обрађују „Фармленд“ и „Граничар“. Затим је дошла полиција и пописала нас паоре, а не знам да ли је то био случај и са радницима „Фармленда“ и „Граничара“.  Против неколико паора, који су тада бранили земљу покренут је поступак, а, колико сам упућен, кажњени су и новчано и са око месец дана затвора“, рекао је Миодраг Гарајски.

Следеће рочиште у овом поступку заказано је за 13. децембар 2022. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси