Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Конкурс за финансирање истраживачких прича
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

25. 01. 2010.

Конкурс за финансирање истраживачких прича


Центар за истраживачко новинарство НУНС-а расписује конкурс за финансирање истраживачких прича у Србији и позива све заинтересоване новинаре да најкасније до 8. фебруара 2010. године до 12 часова, поднесу пријаву на овај домаћи конкурс за истраживачко новинарство. Право учешћа имају сви професионални новинари, независно од тога да ли су у сталном радном односу, да ли су хонорарци, или самостални новинари, и није важно да ли су чланови неког удружења, али је неопходан услов да раде у Србији.

Истраживачке приче настале као резултат овог конкурса треба да буду објављене на сајту Центра за истраживачко новинарство НУНС-а www.cins.org.rs, али и у домаћем медију у којем потенцијални подносилац пријаве свакодневно ради. За конкурс је потребно кратко описати идеју за новинарско истраживање, ко и шта се тачно истражује, када и где би се оно реализовало, зашто се реализује, које је потребно време за реализацију, односно треба јасно предочити зашто је важно подржати предложену идеју.

Неопходно је придржавати се идеја у којима новинари одлазе иза вести, дубоко и системски истражују неку нову и оригиналну тему од јавног интереса, која често укључује криминал и корупцију, предочавајући оно што су одређене особе, компаније, или владине институције желеле да прикрију од јавности. Посебно се препоручују иновативне методе у извештавању, као што је коришћење KАР техника.

Потенцијални кандидати се такође у свом раду морају придржавати Етичког кодекса новинара Србије и поштовати стандарде ЦИНС-а у извештавању, као што су објективност, истинитост и јасноћа. То подразумева коришћење кредибилних и именованих извора, избегавање употребе неименованих извора, избалансирано извештавање (не једне, не две, већ свих страна у проблему), избегавање личног сукоба интереса, прецизне цитате, као и документовање читаве приче.

Сви предлози ће бити оцењивани на основу десет критеријума (опис проблема, јавни интерес, одрживост, оригиналност, иновација, резултат рада, искуство, буџет, предложени медиј и укупни утисак предлога), па ће најбоље оцењени бити финансијски подржани у распону од 100 до највише 600 евра по истраживању. Тај хонорар подразумева надоканду трошкова новинарског рада, путне трошкове, трошкове документације, и сл. Укупно ће бити одобрено 50 истраживачких прича.

Попуњени пријавни формулар са копијом једног претходно објављеног новинарског рада (новински текст се може послати електронски са wеб адресом или у пдф формату, док радијски или телевизијски прилог треба поставити на неки сервер, као што је Youtube и послати уз апликацију) и краћом биографијом треба доставити на е-маил konkurs@cins.org.rs или препорученом поштом на следећу адресу:

Независно удружење новинара Србије – Центар за истраживачко новинарство
Ресавска 28/ИИ
11000 Београд
уз напомену: конкурс ИР

Непотпуне, или закаснеле пријаве се неће разматрати.

Више информација на http://www.mc.rs/code/navigate.asp?Id=1819

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси