Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Позив на конкурс Међународног фонда за културну разноликост
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

17. 05. 2013.

Извор: Завод за проучавање културног развитка

Позив на конкурс Међународног фонда за културну разноликост

УНЕСКО (UNESCO) је објавио 4. позив за финансирање пројеката из Међународног фонда за културну разноликост (у даљем тексту Фонд). Фонд је формиран на основу члана 18. Конвенције о заштити и унапређењу разноликости културних израза, која је усвојена на 33. Генералном заседању Организације уједињених нација за културу, науку и образовање 20. октобра 2005. године, а ступила на снагу 2007. године. До марта 2013. године, број потписница Конвенције је 126 (125 држава и Европска унија).

Конвенција представља међународни правни инструмент чији је циљ да уметницима, професионалцима у култури, практичарима и грађанима пружи могућност да креирају, производе, дистрибуирају и уживају у различитим културним добрима, услугама и активностима, укуључујући и сопствене.

Потписивањем Конвенције стране постписнице су се сагласиле са принципима једнаког приступа, отворености и баланса на међународном нивоу истовремено потврђујући своје право и одговорност за развој практичних политика и мера на националном нивоу које ће развити одржив и динамичан културни сектор.

Ово треба остварити увођењем правних, финансијских и других инструмената културне политике, јачањем професионалних капацитета предузетника који раде у културним и креативним индустријама и оснаживањем организационих структура које имају директан ефекат на различите фазе ланца вредности, од стварања до продукције, дистрибуције и приступа различитим изворима културних израза.

Конвенција такође обавезује владе да уведу практичне политике и мере које подстичу креативност, омогућавају уметницима приступ тржишту, и омогућавају доступност њихових производа јавности.

Конвенција препознаје допринос културних индустрија економском и друштвеном развоју, промовише интеграцију културе у одржив развој и охрабрује међународну сарадњу у циљу олакшавања мобилности уметника и размене културних добара и услуга.

Културна разноликост је један од кључних појмова на којима се темељи утицај културе у програмима одрживог друштвеног развоја, као и борба против негативних ефеката економске, технолошке и политичке глобализације. Овај појам такође афирмише културну политику базирану на поштовању људских права, промоцију интеркултурног дијалога, борбу против свих облика дискриминације, заштиту језика, културног наслеђа и културних израза мањинских народа, група и заједница, мултикултуралност и језичку разноликост.

Циљеви и приоритети конкурса

У оквиру 4. позива за финансирање пројеката из Међународног фонда за културну разноликост посебна пажња биће усмерена на пројекте који за циљ имају подизање капацитета у области културних политика, под којима се подразумевају практичне политике које су дизајниране тако да имају директан ефекат на креирање, продукцију, дисеминацију, дистрибуцију и приступ културним активностима, добрима и услугама.

Активности које ће се финансирати

Предлози пројеката би требало да садрже активности које диприносе развоју динамичног културног сектора на националном или/и локалном нивоу, првенствено кроз увођење нових културних политика и културних индустрија, или јачањем постојeћих.
Пројекти који су прихватљиви за финансирање из Фонда су они чије су активности већ разрађене и које су спремне да буду имплементиране. Фонд ће подржати оне које су дизајниране да:

• Олакшају увођење културних политика које штите и промовишу разноликост културних израза, и где је потребно, јачају одговарајућу институционалну инфраструктуру или обезбеђују могућности за подизање капацитета,
• Јачају постојеће културне индустрије,
• Доприносе појави нових културних индустрија.

Максимални износ средстава за који може да се конкурише је 100.000 америчких долара.

Средствима Фонда се неће финансирати:

• Покриће дефицита, враћање дуга или плаћање камате,
• Активности које се односе искључиво на продукцију културних израза,
• Изградња или обнова објеката.

Како конкурисати

• Ради што успешнијег попуњавања формулара користити приложени Водич (Annotated Guide),
• Формулар попунити у електронској форми на енглеском језику у формату .doc file
• Обавезно потписати и датирати апликацију,
• Уз апликацију приложити потврду о статусу – решење о упису у судски регистар установе, односно решење о регистрацији организације, као и статуте установе/организације.

Критеријуми вредновања

Пријаве ће се оцењивати на основу критеријума које је утврдио Међувладин Комитет и Конференција чланица о коришћењу средстава Фонда. Конкретно, неки од критеријума се односе на то како предложене активности:
• Кореспондирају циљевима и приоритетима Конвенције 2005 и Фонда,
• Задовољавају потребе и приоритете државе у којој ће се пројекат реализовати и да ли се сматрају могућим и релевантним,
• Доприносе постизању конкретних и одрживих резултата,
• Имају потенцијални структурни значај који доприноси настанку динамичног културног сектора,
• Осигуравају испуњавање дугорочних циљева пројекта,
• Задовољавају начело финансијске одговорности.

Приликом попуњавања формулара треба имати у виду:

• Максимални износ за који се аплицира код Фонда за програме/пројекте је 100.000 америчких долара,
• Наведене критеријуме о томе коју врсту пројеката Фонд подржава,
• Величина фонта требало би да буде 10 или већи, специјалне карактере и декоративне фонтове би требало избегавати,
• Ограничења по питању броја речи у пољима у формулару треба поштовати,
• Структура буџета требало би да буде јасна и детаљна,
• Треба да постоји кохерентност између планираних активности, очекиваних резултата и буџета,
• Суфинансирање и сопствени допринос пројекту (co/self-funding) није обавезно, али се изразито подржава као инструмент који обезбеђује одрживост пројекта, и у том случају пожељно је приложи потврду у писаној форми.

Позивамо све заинтересоване институције, владине и невладине организације, укуључујући организације у које су укључене жене, мањине и друге осетљиве друштвене групе, да до 3. јуна 2013. године (до 17 часова) пошаљу предлоге пројеката на следеће адресе: ana@zaprokul.org.rs и ivana.zecevic@kultura.gov.rs

Пријаве пристигле после наведеног датума неће бити узете у разматрање, као и оне чија документација није потпуна.
Резултати конкурса биће познати у децембру 2013. године, док ће се потписивање уговора за одобрене пројекте обавити у марту наредне године.

Детаљније информације о Међународном фонду за културну разноликост могу се добити на интернет адреси http://www.unesco.org/culture/en/diversity/convention као и информације о пројектима који су до сада подржани из Фонда у претходна три позива http://www.unesco.org/new/en/culture/themes/cultural-diversity/diversity-of-cultural-expressions/funded-projects/

Текст Конвенције 2005. можете преузети са: http://unesdoc.unesco.org/images/0014/001429/142919e.pdf

За сва специфична питања везана за конкурс, можете се директно обратити Секретаријату УНЕСКО на: ifcd.convention2005@unesco.org 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси