Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Истиномер и Транзишнс онлајн организују онлајн тренинге за проверу чињеница
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

18. 11. 2022.

Извор: Истиномер

Истиномер и Транзишнс онлајн организују онлајн тренинге за проверу чињеница

Портал Истиномер у сарадњи са организацијом Транзишнс онлајн (Transitions online) из Чешке организује серију од четири онлајн тренинга из области провере чињеница који ће се одржати 15. новембра и 1, 7. и 14. децембра.

Онлајн сесије биће посвећене фектчекингу и коришћењу концепта пребункинга у изградњи отпорности према онлајн дезинформацијама. Почетак прве сесије је у 13 часова.

„Претходно раскринкавање или превентивно разоткривање (енг. пребункинг) се показало као ефикасно у смањењу подложности дезинформацијама, уместо разоткривања дезинформација након што су већ раширене“, оценили су из Истиномера.

Приступ пребункинга представиће Јон Роозенбеек, постдокторски сарадник Британске академије у Кембриџ лабораторији за доношење друштвених одлука. Овај приступ заснива се на теорији инокулације, по којој је могуће изградити отпорност на манипулативне поруке и убеђивање превентивним излагањем људи „ослабљеној дози“ дезинформација. Као што вакцина гради отпорност на инфекцију, тако инокулација штити од дезинформација, наводе из Истиномера.

За учешће је потребно попунити пријаву.

На другој радионици биће речи о практичној методологији за оцењивање кредибилитета медија. Почетак ове сесије је од 17 часова.

О овоме ће говорити шеф катедре за нове медијске студије на Карловом универзитету и аналитичар података на Investigace.cz Јосеф Шлерка

Заинтересовани се могу регистровати путем линка.

О томе како креирати садржај који се бави разоткивањем дезинформација на начин да се привуче онлајн публика биће речи на трећој сесији.

Петер Георгиев и Максyм Еристави говориће о овој теми.

Заинтересовани новинари се могу пријавити путем линка.

Савете и трикове за борбу против дезинформација путем Тиктока новинари могу чути на предавању истраживачог новинара из Чешке Јана Зебка 14. децембра, са почетком у 16 часова. На предавању ће Зебак поделити своје искуство у прављењу упечатљивих ТикТок видео снимака о медијској писмености и дезинформацијама, а биће речи и о томе на који начин се користи ова платформа у редакцији hlidacipes.org.

Новинари који желе да слушају ово предавање моју се регистровати путем линка.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси