Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Будући новинари истраживачи: пријавите се за ЦИНС-ову школу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

07. 08. 2020.

Извор: ЦИНС

Будући новинари истраживачи: пријавите се за ЦИНС-ову школу

Пријавите се на ЦИНС школу истраживачког новинарства до краја августа!

Ако вам недостају истраживачке вештине, на почетку сте новинарске каријере или приводите крају студије и имате жељу да се бавите истраживачким новинарством, пријавите се на ЦИНС-ову бесплатну школу и напишите своју прву истраживачку причу. На крају обуке најбоље две приче биће објављене и промовисане, а касније и развијене у локалне кампање у склопу пројекта „Да нам клима штима“ који води Светска организација за природу (WWF) у Србији.

Због пандемије ове године није безбедно да се дружимо „лицем у лице”, тако да школу истраживачког новинарства организујемо онлине. Током четвородневног тренинга редакција ЦИНС-а ће изабране полазнике научити шта јесте, а шта није истраживачко новинарство, како да интервјуишу саговорнике, како да безбедно комуницирају, претражују базе података, траже информације од надлежних, шта су докази које признају чак и правосудни органи.

Ове опште технике истраживачког новинарства изабрани полазници ће након четвородневне обуке моћи да примене на приче које их интересују, са тематским фокусом у оквиру ЕУ Поглавља 27: заштита животне средине и климатске промене, као и УН циљева одрживог развоја.

Истраживачи из редакције ЦИНС-а много пута су награђивани за свој рад. Добили смо и „европског пулицера”, односно European Press Prize за серију текстова о третману корупције у Србији и везама фудбала, политике и криминала, као и бројне друге награде и признања.

Школа ће се састојати из два дела. Учешће на оба дела школе је обавезно.

  • Први део обухвата четвородневни тренинг у две групе од по 10 полазника: прва група почеће са радом 23. и завршити 26. септембра 2020. године, док ће друга група почети и завршити обуку дан касније – од 24. до 27. септембра (од 9:30 до 16:30 часова, уз две паузе). Током тренинга ћемо мотивисати учеснике да размишљају о темама и предлажу приче на којима ће, по завршетку онлине дела обуке, радити у другом делу Школе.
  • Током другог дела обуке учесници ће са менторима из ЦИНС-а – нашим новинарима и уредницима – радити на темама које су њима важне, а у вези су са ЕУ Поглављем 27: заштита животне средине и климатске промене и УН циљевима одрживог развоја (за које ментори процене да су у складу са највишим стандардима у новинарству). Овај део обуке укључује и објављивање прича, јер учење кроз практичан рад на причи даје најбоље резултате. Приче морају бити објављене најкасније у јануару 2021, а теме морају бити релевантне за територију Србије.

Од учесника се очекује да буду активни све време трајања истраживачког процеса тј. да заврше цео програм.

Приче које буду задовољавале ЦИНС-ове стандарде биће објављене на ЦИНС-овом сајту и/или у медијима у којима раде полазници. Полазници школе добиће сертификате о завршеној обуци.

Шта нам треба од вас и како да се пријавите

Школа је доступна свим новинаркама и новинарима (а посебно подстичемо пријаве оних који су на почетку новинарске каријере), као и студенткињама и студентима са израженом мотивацијом за бављење истраживачким новинарством, без обзира на то који факултет похађају (приоритет имају студенти завршних година студија и они на мастер студијама). Такође наглашавамо да је обука отворена и за припаднике рањивих група, националних мањина и за особе са инвалидитетом. Услов је да пријављени новинари и новинарке раде или студирају на територији Србије.

Да бисте се пријавили пошаљите нам CV и мотивационо писмо на office@cins.rs до 31. августа (до 23:59 тог дана), а у „subject” мејла ставите: „Пријава за ЦИНС Школу, <ИМЕ> и <ПРЕЗИМЕ>”. У мотивационом писму наведите коју ЦИНС-ову истраживачку причу објављену у 2020. сматрате најбољом и зашто, и објасните на који начин ће вам овај тренинг користити у будућности у раду или каријери, односно шта вас мотивише да се пријавите.

За сва питања и евентуалне нејасноће пишите на office@cins.r s(најкасније 28. августа како бисмо имали времена да одговоримо).

Сви пријављени ће до 9. септембра бити обавештени да ли су изабрани за полазнике школе.

Организацију Школе подржава Влада Шведске кроз пројекат „Да нам клима штима“ који спроводи WWF Adria у Србији.

Срећно и надамо се да се е-видимо у септембру!
Екипа ЦИНС-а

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси