Насловна  |  Конкурси  |  Награде  |  Годишња медијска награда Повереника за заштиту равноправности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Награде

06. 06. 2016.

Годишња медијска награда Повереника за заштиту равноправности

Поводом 16. новембра Међународног дана толеранције, Повереник за заштиту равноправности уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, другу годину за редом додељује Годишњу медијску награду за најбоље медијске текстове и прилоге на тему борбе против дискриминације и промовисања равноправности и толеранције.

Циљ конкурса је медијско промовисање вредности као што су: равноправност, толеранција, затим сузбијање предрасуда и стереотипа према мањинским, маргинализованим и угроженим групама, као и подизање видљивости институције Повереника.

Право учешћа на конкурсу имају новинари и новинарке свих штампаних и електронских, локалних и националних медија регистрованих у Србији, који су објавили текстове/прилоге на тему конкурсa, у периоду од 1. јануара 2016. до 1. септембра 2016. године. Више новинара/новинарки из исте медијске куће може да учествује на конкурсу, али са само једним прилогом/текстом по особи.

Критеријуми на основу којих ће се учесници оцењивати су: препознавање феномена дискриминације, допринос смањивању стереотипа и предрасуда, афирмативно извештавање, промовисање равноправности и употреба родно осетљивог језика. У обзир ће се узимати радијски и телевизијски прилози у трајању  од најдуже 3 минута, и најдуже 30 минута за репортаже.

Медијске текстове и прилоге потребно је послати у периоду од 5. јуна до 5. септембра 2016. године на: poverenik@ravnopravnost.gov.rs.

Пријава за конкурс треба да садржи медијски прилог/текст и краћу биографију са контактима аутора/ауторке. Формат пријаве: за радио и телевизију – линк са емитованим прилогом, за штампане и интернет медије – линк и објављен текст у ПДФ формату. 

Добитници/цe прве награде посетиће једну од европских медијских кућа која има добре праксе у извештавању о људским правима.  Награде се додељују у три категорије:

-       прва, друга и трећа за радијски/ТВ прилог;

-       прва, друга и трећа за штампани/ текст на интернету;

-       прва, друга и трећа за радио/ТВ репортажу у трајању до 30 мин.

Стручни жири чине: председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић, представница Удружења новинара Србије Јелена Спасић, представница Независног друштва новинара Војводине Драгана Продановић, професор Факултета политичких наука Веселин Кљајић, професорка Факултета за медије и комуникацијe Јелисавета Благојевић, шефица Одељења за медије Мисије ОЕБС-а у Србији Гордана Јанковић и шефица Кабинета Поверенице за заштиту равноправности Антигона Андонов.

Од ове године, право учешћа имају и студенти и студенткиње новинарства са акредитованих државних и приватних факултета у Србији, који су објавили текстове/прилоге у студентским медијима на тему и у форми која је задата на конкурсу, у периоду од 1. јануара 2016. до 1. септембра 2016. године. Они ће се такмичити ван наведених категорија, и биће им додељена посебна захвалница. Жири за студентску награду чине представници/цe Повереника за заштиту равноправности, Мисије ОЕБС-а у Србији, Удружења новинара Србије, Независног удружења новинара Србије и представница Независног друштва новинара Војводине.

Најбољи медијски прилози на конкурсу и имена аутора и ауторки биће проглашени на Међународној конференцији „Србија на путу толеранције и недискриминације“ 16. новембра 2016. године, а потом на сајту и фејсбук страници Повереника за заштиту равноправности и Мисије ОЕБС-а.

Верујемо да ће Ваш медиј препознати значај и важност овог конкурса, те да ћете охрабрити своје колеге и колегинице да се пријаве на конкурс. За све додатне информације можете се обратити Тамари Влашкалин tamara.vlaskalin@ravnopravnost.gov.rs и Ирени Јерковић  irena.jerkovic@ravnopravnost.gov.rs или на телефоне 011 243-64-64 и 011 243-80-20.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси