Насловна  |  Конкурси  |  Награде  |  Отворен конкурс за ЕУ награду за истраживачко новинарство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Награде

05. 06. 2023.

Аутор: eeas.europa.eu/УНС Извор: eeas.europa.eu

Отворен конкурс за ЕУ награду за истраживачко новинарство

У оквиру пројекта Европске уније „Подизање квалитета вести и независног новинарства у земљама Западног Балкана и Турској ИИ“ расписан је конкурс за награду за истрживачко новинарство. Рок за пријаву је 20. јун у поноћ.

Награда се додељује са циљем да се скрене пажња и промовишу изузетна постигнућа истраживачких новинарки и новинара. Циљ је и да и се повећа видљивост квалитетног истраживачког новинарства у овим земљама.

Наградни процес чини избор најбољих истраживачких прича из претходне календарске године у свакој од 7 земаља. Ове године, по први пут, Награда ЕУ за истраживачко новинарство уводи и регионалну награду, која се додјељује најбољим регионалним причама, према јасно дефинисаним критеријумима.

Пријаве могу слати новинари/ке или групе новинара/ки чије приче су објављене или емитоване у било ком медију у Црној Гори током 2022. године - штампа, радио, ТВ, онлајн - на црногорском или језицима мањина. Иновативни формати попут подкаста, Јутјуб/Тиктоок/Инстаграм истраживачких серијала су такође добродошли и веома пожељни.

За награду могу бити номиноване приче које су објављене или емитоване у периоду од 1. јануара 2022. до 31. децембра 2022. године, и могу покрити различите теме које утичу на националне и регионалне економије, борбе и изазове земаља у процесима ЕУ интеграције, друштва и перспективе земаља, нпр. теме организованог криминала, корупције, пораста екстремизма, различитих облика страног утицаја, кршења људских права, укључујуц́и и оне у дигиталној сфери, као и друге теме које прелазе границе утичући на регионалне економије и перспективе земаља. Примјере награђених прича из претходних година можете пронацћи овде.

 

Прва награда износи 5.000 евра, друга 3.000 евра и трећа 2.000 евра.

Истраживачке приче се могу пријавити само за националну награду, само за регионалну, или обе.

 Победници/е националних награда у земљама Западног Балкана и Турске аутоматски постају номиновани за регионалну награду, уколико је прича приликом пријављивања номинована и за регионалну награду.

 У случају да кандидати/ткиње не освоје националну награду, и даље могу да се такмиче за регионалну уколико испуњавају критеријуме.

 

Наградни фонд за регионалну награду такође износи 10.000 евра.

Прва награда износи 5.000 евра, друга 3.000 евра и трећа 2.000 евра.

Чланови жирија за националне, као и регионалне награде су угледни уредници, медијски експерти и новинари, као и изабрани представници пројектног конзорцијума, који испуњавају ове критеријуме.

Рок за подношење приједлога за обе награде је 20. јун 2023 у поноћ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси