Насловна  |  Конкурси  |  Награде  |  Конкурс за новинаре у области извјештавања о темама којима се подржава унапређење дијалога и друштвене кохезије унутар и између Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Награде

08. 03. 2021.

Конкурс за новинаре у области извјештавања о темама којима се подржава унапређење дијалога и друштвене кохезије унутар и између Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије

Заједнички регионални програм „Дијалог за будућност (ДФФ): Унапређење дијалога и друштвене кохезије у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Републици Србији и између њих“, који проводе УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСКО, уз подршку Фонда УН-а за изградњу мира са задовољством објављује:

Позив за подношење најбољих медијских извјештаја који су допринијели друштвеној кохезији и друштвеном дијалогу у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Републици Србији и између њих.

Ова иницијатива покренута је у Босни и Херцеговини (БиХ) 2014. године, након разговора између генералног секретара Уједињених нација и Предсједништва Босне и Херцеговине. Током Самита Брдо-Бријуни у Будви, Црна Гора, одржаног 2015. године, лидери региона препознали су пројекат ДФФ који се проводи у БиХ и подстакли његово ширење на југоисточну Европу. Програм заједнички проводе УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСКО, у партнерству с кабинетима Предсједништва и владама у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији. Програм финансира Фонд за изградњу мира Уједињених нација (ПБФ).

Регионални заједнички програм ДФФ-а доприноси остваривању Агенде 2030, а посебно остваривању четири циља набројана међу циљевима одрживог развоја (СДГ): Квалитетно образовање (СДГ 4), Равноправност сполова (СДГ 5), Одрживи градови и заједнице (СДГ 11), Мир, правда и јаке институције (СДГ 16).

Путем осигурања простора за дијалог и континуирану интеракцију између различитих група које живе у регији, програм има за циљ пружање подршке у колективном идентифицирању питања која имају утицаја на све грађане и додатно доприносе унапријеђењу интеракције и сарадње између група. Програм се највише фокусира на младе, медије и жене у три земље учеснице. Позивају се заинтересирани новинари да до 18. марта 2021. године на разматрање доставе своје медијске извјештаје о предложеним темама. Комисија за избор ће одабрати 3 пријаве (по једну из сваке државе) којима ће бити додијељена награда на Регионалној конференцији за медије, чије је одржавање планирано 26. марта 2021. године.

Критерији за подношење пријава

Новинари се могу  пријавити подносећи своје извјештаје, публиковане у било ком новинарском формату (штампаном, онлине, радио и ТВ), а који су оригинално објављени или емитирани у медијима у било којој или свакој од земаља учесница. Пријављени радови морају бити претходно објављени у штампаним и онлајн медијима, односно емитирани на радијским и телевизијским медијским кућама, током календарске 2020. године.

Пријаве се морају доставити до датог рока – 18. марта 2021. године. Све пријаве требају се доставити у електронској форми на сљедећу емаил адресу: RegMediaPlatformJournosComp@gmail.com

Критерији за номиниране

Приче се требају бавити питањима друштвене кохезије и дијалога унутар и између грађана Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Србије.

Награде ће се заснивати на сљедећим критеријима:

Критериј

Максимално бодова

1. Релевантност приче

- Колико је тема социјалне кохезије и унапређења друштвеног дијалога присутно у причи?

- У којој мјери је прича открила чињенице од значаја и битне за интерес јавности и дијалог међу државама регије?

 

30

2. Квалитет приче

 

- Колико је јака хипотеза и колико је/су ли кључни проблем(и) елабориран(и)?

 

- Колико је одабрана тема отворила/ допринијела дијалогу/ друштвеној кохезији у држави /регији? (Реакције и коментари публике онлине)

 

- Квалитет рада и етички приступ теми и актерима

 

50

 

10

 

 

20

 

20

3. Оригиналност

 

- До које мјере се прича дотакла проблема који нису претходно били презентовани јавности или су презентовани у ограниченој мјери?

 

- Да ли је аутор користио нове приступе у причи?

 

10

4. Заступљеност циљних група

 

- Да ли тема укључује неку од циљних група на које се Програм ДФФ фокусира (Млади, медији, жене)

 

10

ТОТАЛ

100

 

Начин подношења пријаве:

Све пријаве се требају доставити путем обрасца за подношење пријаве. Комисија ће разматрати само оне радове који су достављени тим путем.

Поред обрасца, сваку причу која се доставља за награду потребно је доставити и у ПДФ / УРЛ / аудио / видео формату. Сви материјали се достављају на сљедећу емаил адресу:

RegMediaPlatformJournosComp@gmail.com под насловом: Награда за кохезију_име кандидата.

Рок за подношење пријава је 18. март 2021. године, 23:59 сати.

Сви кандидати бити ће обавијештени о одлуци комисије.

Анекс:

Образац за подношење пријаве можете преузети на линку

https://wcmsprod.unicef.org/bih/media/6066/file/Aplikacijska%20forma.pdf

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси