Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  106 новинара убијено у 2011. години
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 12. 2011.

Извор: BizLife

106 новинара убијено у 2011. години

Најмање 106 новинара убијено је у 2011. години а најопаснија земља за њих је као и прошле године Мексико, објавила је организација за заштиту новинара (ПЕЦ).

Према извештају ПЕЦ-а, најопаснија европска земља за новинаре је Русија где су убијена два новинара.

ПЕЦ наводи да су жене запослене у медијима посебно биле жртве побуна у арапским земљама где су биле изложене сексуалном насиљу.

"Ова година била је посебно опасна за запослене у медијима због побуна у арапским земљама.", рекао је генерални секратар ПЕЦ-а Блез Ломпан, и додао да је најмање 20 новинара убијено, а стотине нападнуто, ухапшено или повређено током нереда у Египту, Либији, Сирији, Тунису и Јемену.

У Мексику је од јануара убијено 12 новинара, друга најопаснија земља је Пакистан са 11 убијених медијских представника, а на трећем месту је Ирак где је живот изгубило седам новинара.

На листи најопаснијих држава за новинаре су и Филилпини, Бразил И Хондурас (са по шест убијених новинара), Јемен где је живот изгубило пет новинара, као и Авганистан, Индија, Египат, Русија и Перу у којима је убијено по три представника медија.

Новинари су убијани и у другим земљама међу којима су Бахреин, Тајланд, Алжир, Азербејџан, Кина, Тунис, Венецуела, Вијетнам, Украјина и Русија.

Прошле године убијено је 105 новинара, што је мање од 2009. године када је живот изгубило њих 122, од којих 32 у масакру на Филипинима.

ПЕЦ се залаже за међународну конвенцију за заштиту новинара у конфликтим подручјима.

Извор: www.beta.rs

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси