Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Истраживање ФПН: На друштвеним мрежама тражили информације о вирусу, а веровали ТВ-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 05. 2020.

Извор: Данас

Истраживање ФПН: На друштвеним мрежама тражили информације о вирусу, а веровали ТВ-у

Током ванредног стања грађани су се углавном информисали на друштвеним мрежама, интернет порталима и телевизијама, али су ипак те информације посматрали са одређеном дозом сумње, део је резултата истраживања “Ставови грађана Републике Србије о COVID-19”.

Истраживање су урадили студенти Факултета политичких наука у Београду. 

Иако су у великој мери читали интернет портале током епидемије, истраживање је показало да су најважније информације добијали путем ТВ -а. 

Када су извори информисања у питању 47,8 одсто испитаника истакло је интернет портале и новине као свој примарни извор информација, а нешто мање од један одсто испитаника су истакли радио и штампу као главни медиј информисања.

У случају информисања о вирусу корона највећи проценат грађана 34.4 одсто њих је као извор информисања о COVID-19 навео јавни сервис РТС.

На основу података истраживања, на ФПН -у закључују да највећи проценат грађана у потпуности не верује телевизији Пинк и Happy, док највећи проценат грађана у потпуности верује РТС-у – 12,7 одсто, а нешто мањи проценат у потпуности верује Н1 и Нова С 12,5 одсто испитаних.

Током ванредног стања како је показало истраживање грађани углавном нису веровали изјавама политичара, за разлику од информација кризног штаба у чију стручност су се у највећој мери поуздали.

Када је реч о самим мерама грађани су их се придржавали и углавном нису имали ништа против њих.

На питање да изјасне свој став о увођењу ванредног стања, готово три четвртине испитаних подржало је ту одлуку, од чега већи део – 44,9 одсто је у потпуности сагласно с одлуком.

У вези са придржавањем савета Кризног штаба од стране њихове околине, велики број испитаника се изјаснила потврдно – 74,7 одсто.

Став испитаника о успешности уведених мера против ширења COVID-19 у Србији је преовлађујуће позитиван. Готово 3⁄4 испитаника сматра да уведене мере помажу при спречавању даље заразе у Србији.

Највећи број испитаника, тачније њих 31,2 одсто, сматра да држава углавном одговорно обавља овај задатак, док је 12,3 одсто испитаника у потпуности сагласно с тим.

Међутим, закључак који се може извући из добијених података говори да је став грађана по овом питању претежно негативан, јер више од половине испитаника у мањој или већој мери није сагласно са датом тврдњом.

39,1 одсто испитаних, уопште није сагласно с изнетом тврдњом да држава и њени представници не шире страх и панику, док се 25,2 одсто испитаника овом тврдњом углавном није сагласно.

Са друге стране, супротан став заступа знатно мањи број испитаника – скоро једна трећина. На питање да ли је ограничавање слободе кретања неопходно и да ли грађани подржавају ову меру истраживање је показало да су испитаници у највећој мери сагласни у потпуности с овом мером – 42,4 одсто. Мало мањи број испитаника је рекао да је углавном сагласан – 30,6 одсто.

На питање којих се мера придржавате током ванредног стања, испитаници су истакли да се придржавају главних мере заштите и превенције од вируса корона.

Тако чак 69,4 одсто њих остаје код куће и излазе само по основне намирнице, потом 61,3 одсто носи заштитну маску, а 60,3 одсто држи одређено одстојање од других људи.

На основу добијених података, видимо да знатан проценат грађана – 41,2 одсто, поред маски, носи и рукавице како би се додатно заштитили. Највећи број испитаника – 39,6 одсто куповао је намирнице како би их имали за 2-3 дана.

Мишљење око ког се сагласили највећи број грађана јесте и да ће пандемија вируса корона углавном утицати на предстојеће изборе који су одложени за јун месец – 41,6 одсто.

Највећи број испитаника сматра да вирус корона неће у толикој мери утицати на резултате избора.

Тако да ће подршка коју има Српска напредна странка остати иста – 45,8 одсто испитаника дели ово мишљење. Такође, постоји одређени број испитаника који је сагласан с тим да ће се подршка тој странци повећати у односу на тренутни рејтинг – став је 40,5 одсто испитаника.

С обзиром на то да се у медијима кретала информација надметања у давању помоћи од стране великих сила, грађани су на то питање одговорили тако што су у сваком смислу дали предност Русији и Кини.

Када говоримо о поверењу у помоћ од великих сила, долазимо до података да Европска унија избија на прво место када се ради о неповерењу грађана што показују подаци да 12,4 одсто испитаника верује да помоћ неће уопште помоћи, а 34,3 одсто а углавном неће помоћи.

Такође, неповерење се види и у томе да мали број испитаника 5,9 одсто, верује да ће помоћ од ЕУ много утицати на сузбијање вируса.

Само 2,6 одсто испитаника верује да помоћ из Кине неће уопште помоћи, а 52 одсто верује да углавном хоће као и 25,3 одсто да ће веома много помоћи. На крају је Русија која је по поверењу грађана друга. Наиме 50,5 одсто верује да ће помоћ из Русије углавном помоћи.

На питање о здравственом систему грађани су одговорили да наш здравствени систем у највећој мери није ни добар ни лош, њих 37 одсто. Колико често посећују лекара, испитаници су одговорили тако да највећи број испитаника тачније 62,5 одсто њих иде код лекара само када има неки здравствени проблем.

Што се тиче питања о томе да ли је на пандемију реаговано од стране државе на време, највећи број грађана – 37,2 одсто слаже се да је Србија одреаговала на време, узевши неопходне мере заштите од вируса, а још 15,6 одсто грађана би се с тим сагласило у потпуности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси