Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Државним парама купљене деонице Политике, Новости и Дневника?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 12. 2011.

Извор: Данас

Државним парама купљене деонице Политике, Новости и Дневника?

Посланик ЛДП Зоран Остојић тврди да је ВАЦ продао Куриру власништво у три дневна листа у Србији

Либерално-демократска партија поднела је јуче захтев Агенцији за борбу против корупције и тужилаштву да истраже како је власник листа Курир откупио уделе компаније ВАЦ у Политици, Новостима и новосадском Дневнику, истакао је јуче посланик ове партије Зоран Остојић на конференцији за новинаре у Дому Народне скупштине.

Он је рекао да је власник Курира купио ВАЦ-ове уделе у овим медијима од новца који је добио од државе из фонда за помоћ медијима у кризи, чиме „држава покушава да стави медије под контролу“ пред изборе.

- Реч је о врхунско неморалној и огромној корупцији. Уместо да држава откупи уделе ВАЦ-а у српским медијима, она дозвољава опскурним новинама и још опскурнијем власнику, иза којих стоји врх Демократске странке, да преузме власништво у тим листовима, како би били независни, приватни и у служби антиевропске политике - објаснио је Остојић.

Он је додао да, уколико надлежне службе не истраже шта се у овом случају дешава и због чега, „биће јасно да немамо независне институције у земљи“. Иако је више пута поновио ове информације као тврдњу, на питање новинара Данаса колико су ти наводи потврђени, Остојић је одговорио да ипак нема званичне податке, као и да је то посао Агенције за борбу против корупције, тужилаштва, као и новинара да истраже.

Потом је поновио да је ВАЦ „купио“ уделе власништва у Политици, Новостима и Дневнику тврдећи да је то урадио државним парама. Он је новинаре позвао и да провере да ли је власник Курира Александар Родић био на разговорима у компанији ВАЦ у Есену, као и код главног уредника Политике Драгана Бујошевића.

Конференција за новинаре јуче је, иначе, заказана поводом текста на насловној страни Курира, у којем се наводи да је сестрић Данице Драшковић од челника општине Стари град, у којој влада ЛДП, добио дозволу за зимску башту шест дана после уласка СПО у Преокрет.

Остојић је ове наводе прокоментарисао тиме да се види „против кога ће се водити кампања пред изборе“, нарочито након тога што је „Тадић одустао од европске политике“.

Приче да је власник Курира купио од ВАЦ-а власништва у Политици, Новостима и Дневнику, иначе, незванично круже у јавности већ неко време и спекулише се да су ова три дневника продата за 16 милиона евра, иако је укупно улагање немачке компаније премашило 150 милиона евра. Покушавајући да потврди ове наводе, Данас је пре око месец дана затражио одговоре надлежних на ову тему.

На питање да ли је ВАЦ продао Куриру своје власништво у српским медијима, нису могли да дају потврдан одговор у Министарству културе, Покрајинском секретаријату за информисање, Агенцији за привредне регистре, као ни у Политици, Новостима и Дневнику.

Антрфиле : Родић: Појешћу папир са тврдњама ЛДП-а

- Јавно наводим да ћу на Тргу Републике у центру Београда, пред грађанима целе Србије, појести документ којим се потврђују наводи ЛДП-а, да је Курир новцем Европске уније за подршку медијима купио уделе ВАЦ-а у Политици, Новостима и Дневнику - рекао је Александар Родић, власник Курира.

Он је додао да очекује од Чедомира Јовановића да му потврду о додели средстава достави до петка, а уколико то не учини, позвао је Јовановића да на Тргу Републике поједе позив за јучерашњу конференцију за новинаре.

Министарство: Курир није добио новац


У Министарству културе, информисања и информационог друштва, поводом тврдњи Остојића, кажу за Данас да лист Курир није добио новчана средства из фондова овог министарства за помоћ медијима у последње три године, односно 2009, 2010. и 2011.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси