Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Потписи у тајности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 12. 2011.

Извор: Правда

Потписи у тајности

Градоначелник Ниша послове завршава иза затворених врата



Градоначелник Милош Симоновић, далеко од очију јавности потписао је уговор, којим је уговорено управљање биоскопом „Вилинград“, али се не зна ни са ким је уговор потписан, на које време ће тећи закуп овог јединог биоскопа у граду и под којим условима.

Раније је најављивано да ће овај нишки биоскоп закупити фирма чији је власник глумац Лазар Ристовски.

Вест о потписивању овог уговора објављена је штуро на званичном сајту града, али је присуство овом догађају омогућено једино сниматељу агенције „Инфобиро“, са којом град Ниш има уговор о пружању посебних информативних услуга, без обзира што у кабинету градоначелника постоји пи-ар и информативна служба.

Занимљиво је да су само ретки локални ретки медији реаговали на ово тајно уговарање градоначелника Симоновића, којем то очигледно постаје манир који се озбиљно коси са Законом о јавном информисању. Мимо очију медија и новинара, протекао је и недавни сусрет градоначелника са председником Фудбалског савеза Србије Томиславом Караџићем, када је опет једино „Инфобиро“ био у прилици да прати догађај.

Међу онима који су ипак реаговали на овакво понашање према медијима био је нишки интернет портал „Јужне вести“, који је упутио жалбу новинарским асоцијацијама - Друштву новинара Ниша, НУНС-у, УНС-у - и „Локал прес“, због све учесталијег кршења Закона о јавном информисању од стране градоначелника и затражиле реакцију.

Овакво понашање ствара сумњу да градоначелник нешто крије. Међутим, много опасније је то што се на овај начин крше права грађана да буду информисани.

Јер, градоначелник ту не склапа приватне послове, већ управо наступа у име свих грађана, а то ни у ком случају не сме бити тајна - каже Предраг Благојевић, уредник „Јужних вести“.

Он даље истиче да је оваквим понашањем прекршен је члан 10. Закона о јавном информисању, у којем се каже да су државни органи и организације, органи територијалне аутономије и локалне самоуправе, јавне службе и јавна предузећа, као и посланици и одборници, у обавези да информације о своме раду учине доступним за јавност, и то под једнаким условима за све новинаре и сва јавна гласила.

Д. Арсовић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси