Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У Савету за штампу свега 10 одсто медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 12. 2011.

Извор: Данас

У Савету за штампу свега 10 одсто медија

Циљ саморегулаторног тела јесте да окупи творце 85 одсто тиража штампаних медија

Откада је Савет за штампу званично почео да функционише у Србији пре око два и по месеца, свега 66 штампаних медија прикључило се овом саморегулаторном телу, од укупно 610 колико је регистровано у Агенцији за привредне регистре.

Под „надзором“ овог тела за сада се налази десет дневних новина, 22 магазина, као и 34 локална штампана јавна гласила.

Портпаролка Савета за штампу Гордана Новаковић истиче за Данас да је циљ овог тела, према проценама, да окупи 85 одсто укупног тиража штампаних медија у Србији, а не одређен број наслова јавних гласила. Како каже, у току су преговори са појединим медијима о приступању овом саморегулаторном телу, а идеално би било када би могли да окупе 100 одсто тиража штампе.

- Којом ће брзином ићи проширивање броја медија који ће бити у надлежности Савета за штампу, у овом тренутку не можемо да предвидимо. Од почетног броја медија накнадно се прикључило и седам локалних медија који укупно имају тираж 56.000 примерака. Иначе, тренутно је у овом телу значајан број већих и познатијих штампаних медија - напомиње Новаковићева.

Промоција рада Савета за штампу почела је пре месец дана одржавањем трибина по градовима Србије, а до маја идуће године циљеви и начин рада биће представљени у 32 града. Циљ одржавања трибина је да се новинари у локалним медијима информишу о задацима и значају овог тела, али и да се грађани обавесте о својим правима и могућностима заштите од непрофесионалног писања медија.

Професор Факултета политичких наука Мирољуб Радојковић истиче за Данас да је приступање овом телу доборовољно и да „нико ниједан медиј не може да обавеже нити примора на то“.

Према његовим речима, због тога они који мисле да ће бити изложени већим опоменама неће приступити Савету. Он додаје да опомене овог тела представљају „моралну казну“ за медије, као и да је покушај саморегулације у штампи значајан, „али не и много ефективан“.

Комисија за жалбе Савета за штампу недавно је донела прве одлуке о жалбама на текстове објављене у дневном листу Прес и недељнику НИН. У случају листа Прес донета је одлука да су објављивањем текста - „Лекар мучио жену и њеног љубавника“ прекршене одредбе Кодекса новинара Србије, што се тиче заштите приватности грађана.

Приговор бившег министра здравља Томице Милосављевића на текст НИН-а - „Власт штити бившег министра“ је одбијен, оцењујући да НИН није прекршио одредбе етичког кодекса.

У току је још један жалбени поступак по приговору КБЦ „Бежанијска коса“ на писање три београдска дневна листа. Комисији за жалбе могу се упутити жалбе само за садржаје који су објављени у последња три месеца и то у медијима који су се прикључили Савету. Уколико ово тело закључи да је повређен етички кодекс, медиј који је објавио спорни садржај мора да објави такву одлуку.

Антрфиле : УНС: Пажња о личном болу и шоку

Удружење новинара Србије (УНС) скренуло је пажњу медијима да приликом извештавања о несрећама и трагедијама поштују Кодекс новинара Србије, који прописују да се новинари морају односити са посебном пажњом и саосећањем када се извештавање односи на лични бол и шок.

У извештајима о саобраћајној несрећи која се десила у петак увече код Малог Пожаревца у појединим дневницима објављене су фотографије жртве настрадале у несрећи којима се грубо крше одредбе о поштовању приватности.

УНС подсећа да појединци и институције погођене садржајима у штампи имају право жалбе Савету за штампу.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси