Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Србин направио седам од 100 најбољих фотографија Ројтерса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2011.

Извор: 24 сата

Србин направио седам од 100 најбољих фотографија Ројтерса

Агенција Ројтерс је на својој веб страници објавила 100 најбољих фотографија у 2011. години, а чак седам припада фоторепортеру из Србије, Горану Томашевићу.



И у професионалном и у сваком другом смислу најтеже је било снимити фотографију на којој шрапнел од ракете пролази изнад глава војника. То је фотографија која вам се догоди једном или ниједном у каријери. Најчешће ниједном - почиње причу за „24 сата” Горан Томашевић, фоторепортер Ројтерса.


Фотографије су настајале на најразличитијим местима: током демонстрација, на ратиштима широм света, за време великих природних катастрофа. Томашевић се већ две деценије бави фоторепортерским послом. Почео је у Политици, да би врло брзо прешао у чувену британску агенцију. Током каријере је увек одлазио на места где се, како сам каже, дешавају „велике ствари”.


- У јануару сам био у Јужном Судану, за време референдума за независност. Ту је настала серија путописних фотографија. Направио сам тада и репортажу о племену Мундари које живи с кравама. А једна од тих фотографија је такође ушла у најужи избор. По повратку је избила револуција у Египту, а у фебруару сам већ био у Либији. Ту је настала фотографија велике експлозије која се такође догоди једном у животу. Објављена је на више од 120 насловних страна - наводи Томашевић. Овај Београђанин тренутно је шеф фотографа Ројтерса у Египту, а од 15. децембра живеће у Најробију, главном граду Кеније, где ће бити шеф за Источну Африку. И поред тога, неће бити везан за канцеларију већ ће наставити да путује.

- Тешко је измерити где је било најопасније. Опасност је саставни део посла. Било је, међутим, непријатности, када су породици јављали да сам рањен или убијен. И данас ми је највећа брига то што родитељи, сестра и ћерка брину док ја радим - каже он и наводи да му је Африка велики изазов када је реч о даљем професионалном путу. Како каже, волео би да убудуће ради више путописних репортажа. До тада, наставиће да путује на најопаснија места, и да на сваких неколико месеци долази по неколико дана у родни град.

Ивана Мастиловић Јаснић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси