Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  КФОР пуцао на новинара Курира!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2011.

Извор: Kурир

КФОР пуцао на новинара Курира!

Гађали су директно у нас! На пола метра од мене човек је погођен у главу, прича Зоран Шапоњић извештач Курира са барикада код села Јагњеница



Јагњеница - Војници Кфора пуцали су прекјуче око 16 часова на групу новинара, међу којима је био и репортер Курира Зоран Шапоњић.

На новој барикади код села Јагњеница припадници Кфора су, без повода и било какве претходне најаве, почели да пуцају гуменим мецима на представнике седме силе док су били на радном задатку!

- Прво је бачен сузавац, а кад се то стишало, нас шест-седам новинара полако је кренуло да се приближава барикади. С нама је било и двоје-троје цивила. Имали смо фотоапарате у рукама, видели су ко смо. Кфоровци су нас намамили да се приближимо, а онда су, после пола минута, запуцали у нашем правцу без упозорења. Пуцали су са раздаљине од 20 метара! Видели су да смо новинари, видели су камере и фотоапарате - каже Шапоњић и додаје:

- Меци су нам зујали поред ушију. У глави ми је само било да голи живот спасем. Почели смо да бежимо, а човек који је био на пола метра од мене погођен је у главу, а онда и други, од кога сам био удаљен неколико корака. Гађали су директно у нас!

Наш репортер још наводи да су престали да пуцају тек кад су се удаљили на око сто метара од њих.

- Није ми јасно зашто су то урадили кад смо увек били коректни према њима - истиче Шапоњић.

Антрфиле: УНС осудио напад

Бруталан напад Кфора на новинаре из Србије осудило је и Удружење новинара Србије.

„УНС снажно протестује због тога што војници Кфор користе силу против репортера српских редакција који на северу КиМ, у тешким условима, обављају своје професионалне новинарске задатке“, наводи се у саопштењу и додаје да ће удружење тражити од међународних организација за заштиту новинара да протестују због овог инцидента.УНС наводи и да су припадници Кфора пуцали „у групу новинара у којој су били репортери дневних листова Прес и Курир, као и сниматељи више београдских телевизија, иако им је морало бити јасно да је реч о новинарима на радном задатку“.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси