Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужбе против новинара оружје притиска
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 11. 2011.

Извор: Данас

Тужбе против новинара оружје притиска

АНЕМ представио мониторинг медијске сцене у Србији

Многе важне пресуде Европског суда за људска права кроз које је тај суд градио своју праксу у примени члана 10. Европске конвенције, који гарантује слободу изражавања, не могу се наћи или се не могу лако наћи у српским преводима.

Ослањање на личну иницијативу поступајућих судија и самих странака, којом би они појединачно и свако за себе долазили до праксе која у овом случају јесте право, очигледно није довољно, наводи адвокат Слободан Кремењак у мониторингу медијске сцене Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ).

„Ово нас доводи у ситуацију у којој наши судови јесу обавезни да норме које се тичу слободе изражавања примењују и тумаче сагласно међународним стандардима и пракси Европског суда у примени овог члана, али с друге стране су у доброј мери препуштени сами себи, својој личној иницијативи или личном познавању страних језика, када се постави питање упознавања са стандардима и праксом коју су обавезни да примене“, истиче Кремењак.

Он је јуче на представљању мониторинга навео и да су тужбе против новинара и даље веома моћно оружје којим се врши утицај на медије и као пример навео новинарку Б92 Сузану Трнинић, која је правоснажно осуђена јер је у програму поставила питање председници парламента о наводном запошљавању супруге Франка Симатовића у предузећу Србијагас.

Говорећи о декриминализацији клевете у медијима, адвокатица Круна Савовић рекла је да није решење само да се то кривично дело избаци из Кривичног законика, већ је проблем у томе што се те ствари често воде преко парничних поступака. Она је истакла да је због тога потребно да се подстакну судије да примењују праксу Европског суда за људска права, што се сада не ради у довољној мери.

Б. Ц.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси