Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Без нових рокова за завршетак дигитализације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 11. 2011.

Извор: Данас

Без нових рокова за завршетак дигитализације

Нацрт измена Стратегије преласка с аналогног на дигитално емитовање ТВ сигнала у Србији је при крају, а њиме се предвиђа фазни прелазак, као и пилот емитовање дигиталног сигнала које ће почети до краја године.

Опрема за овај посао је стигла, у оквиру ИПА програма, и тренутно смо у процесу обнављања стубова, односно предајничких локација, које нису реновиране деценијама, истиче за Данас Јасна Матић, државна секретарка за дигиталну агенду у Министарству културе, информисања и информационог друштва.

Према њеним речима, тренутно теку радови на 25 локација паралелно, од којих је 15 предвиђено за Пилот мрежу, а очекује се да све буде завршено у току зиме. Она додаје да ће Пилот мрежом бити „покривено“ између 40 и 50 одсто гледалаца у Србији, односно толико њих ће имати могућност да ухвати тест - дигитални сигнал.

Због чега сте се одлучили да мењате Стратегију и уводите фазни прелазак на дигитално емитовање?

- Стратегијом која је донета пре две и по године било је планирано да пређемо с аналогног на дигитално емитовање ТВ програма у једном дану, што је мање-више био јединствен случај у свету. Међутим, нисмо имали друге техничке могућности, јер Закон о радиодифузији предвиђа да се свака слободна фреквенција ставља на аукцију. Тако да смо имали потпуно заузет спектар који је намењен за емитовање ТВ програма и другачије није могао тај процес ни да се планира.

У међувремену, због економске кризе, одређен број ТВ станица престао је да емитује програм и тако се ослободио део спектра што је омогућило да урадимо ревизију Стратегије и предвидимо фазни прелазак на дигитално емитовање. Овакав прелазак, иначе, имале су скоро све земље на свету и он траје по неколико година.

С обзиром на то да је до пилот емитовања преостало веома мало времена, када ћете обавестити грађане какве уређаје, Сет Топ Боксове (СТБ), треба да набаве како би видели дигиталну слику?

- Ангажовали смо Факултет техничких наука у Новом Саду да направи анализу и спецификацију за СТБ уређаје, односно да одреди које све карактеристике они треба да имају, као и да направи анализу сензибилности на цене и расположивости уређаја на тржишту. Њихова анализа биће готова 15. децембра и на основу тога ћемо моћи да донесемо одлуку шта је оптимална спецификација за СТБ, односно шта треба да препоручимо грађанима.

Мислите ли да ће сви успети да набаве СТБ уређаје од 15. децембра до почетка пилот емитовања које сте најавили за до краја године?

- Није кључно питање да се то увезе одмах, односно не морају сви истог тренутка да буду у могућности да „ухвате“ овај сигнал. Ми ћемо вероватно наручити један број СТБ уређаја, којима ћемо најпре тестирати како све функционише да не бисмо грађане позивали да се излажу трошку, док сами не установимо како се уопште простире тај сигнал. Даћемо у сваком случају спецификације за СТБ до краја године како би малопродаја у Србији могла да наручује ове уређаје.

На тржишту за сада нема одговарајућих СТБ уређаја, зар не?

- Нема, јер још нисмо одредили њихове спецификације. Међутим, недавно су се појавили први модели телевизора за ДВБТ2.

Да ли ће можда за одређене категорије становништва ови уређаји бити бесплатни?

- То ће зависити од буџета за идућу годину, рано је да о томе сада причамо.

Када ће, иначе, бити готове и усвојене измене Стратегије преласка на дигитално емитовање?


- Текст је у финалној фази нашег унутрашњег процеса, након чега ће бити пуштен у даљу процедуру. Очекујемо да све буде завршено до краја године.

Колико ће фаза прелазака бити предвиђено Стратегијом?


- Број фаза се стратегијом неће одредити, већ ћемо то одредити другим документима након пилот емитовања, када будемо видели како ће све заиста да функционише. Извесно је да ће се мењати и првобитни рок за завршетак дигитализације, који је предвиђен за април 2012.

Који ћете нови рок поставити?

- У самој стратегији нећемо дати дефинитивни рок за завршетак процеса дигитализације, али очекујемо да ће се то завршити у наредних годину и нешто дана.

Зна ли се макар када ће бити прво гашење аналогног сигнала, односно прва фаза?

- Прво гашење аналогног сигнала ће бити у идућој години. Питање је сада колико ћемо региона тачно одредити и када ће бити то последње и коначно искључење.

Антрфиле : СТБ уређаји коштаће око 30 евра

У јавности се доста причало и о ценама СТБ уређаја. Знате ли у овом тренутку колико ће то грађане коштати?

- Цене уређаја су пале, онако како смо и очекивали. Тренутно је око 30 евра цена за неку скромну верзију, која неће имати неке нарочите додатне функције, а које могу да дигну цену и за неколико стотина евра.

Бојан Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси